Eroul care a supraviețuit dezastrului de la Cernobîl a decedat. A fost răpus de noul virus
Generalul Nikolai Antoshkin, unul dintre oamenii care au ajutat la oprirea dezastrului de la Cernobîl, s-a stins din viață. Acesta a fost răpus de virusul SARS-CoV-2 la vârsta de 78 de ani.
Nikolai Antoshkin era deputat al partidului de guvernământ Rusia Unită din 2014 și a fost internat după ce s-a infectat cu Covid-19, a anunțat Serghei Nevrov, liderul formațiunii. Acesta fusese internat în spital, în urmă cu mai multe zile, însă, din păcate, starea de sănătate a început să se înrăutățească, iar în cele din urmă corpul său a decedat.
Generalul Nikolai Antoshkin, a câștigat titlul de „Eroul Uniunii Sovietice” pentru că a coordonat echipele de lichidare a dezastrului de la centrala nucleară de la Cernobîl. Reactorul nr. 4 de la centrala nucleară de la Cernobîl, la nord de Kiev, în Ucraina, a explodat la 26 aprilie 1986. Înfruntând riscuri enorme, Nikolai Antoshkin şi echipele de intervenţie au fost expuşi radiaţiilor, însă au supraviețuit, devenind eroi veneraţi în întreaga Rusie.
A supraviețuit radiațiilor de la Cernobîl
În urma exploziei de la Cernobîl s-au făcut eforturi mari pentru stingerea incendiului, iar după ce membrii unui echipaj de stingere a incendiilor la sol au murit în urma dozelor fatale de radiații, a fost schimbată racrica și s-a trecut la stingerea focului din aer, cu elicoptere.
Generalul Antoshkin, care la acea vreme servea într-o unitate a Forțelor Aeriene Sovietice din Kiev, a devenit pilotul comandant al acestei operațiuni, deși nu era clar dacă piloții ar fi mai bine protejați de radiații decât echipajele de la sol.
Timp de aproximativ două săptămâni, elicopterele care zburau peste miezul deschis al reactorului au aruncat 5.000 de tone de nisip, argilă, plumb și bor pentru a stinge focul și a reduce radiațiile. Zborurile au expus piloții la fum contaminat și fascicule de radiații emanate din reactor.