Episcopia Slatinei face concurență firmelor de pompe funebre. PS Sebastian le cere preoților să îi atragă pe muribunzi: „De ce să o facă ţiganii? De ce să o facă afaceriştii”
Episcopia Slatinei a înființat o firmă de pompe funebre şi le cere preoţilor să atragă enoriaşii care se află pe patul de moarte. Preasfințitul Sebastian, episcopul Slatinei, le promite slujitorilor Domnului că vor avea doar de câştigat dacă se vor implica 100% în noul business. Episcopul Slatinei a organizat o întâlnire cu preoții din Slatina cărora le-a transmis un mesaj clar.
„Am vrut să vă rugăm să ne faceţi reclamă. Adică, veţi primi (pliante – n.red.) – gândiţi-vă câte aţi putea distribui. Unii sunteţi în Slatina, alţii doar locuiţi în Slatina. M-am gândit că cei care locuiţi Slatina sau aveţi parohii în împrejurimi veţi apela tot serviciile funerare ale unui slătinean. (…). Gândiţi-vă fiecare câte din astea ar trebui să aveţi nu ca să ne scăpaţi de ele, ci ca să le daţi, nu la biserică. Aş vrea să le daţi când vă cheamă să spovediţi pe care stă să moară, care se simte rău (…).
Le spuneţi că Episcopia noastră are şi ea servicii funerare: «Aici aveţi numerele de telefon, aveţi preţurile, etcetera, v-aş ruga să apelaţi la ale noastre pentru că, aşa cum ştiţi, există mult mai multe firme de servicii funerare». Fie că vă sunt prieteni sau simpli credincioşi, care vedeţi că se duc, se apropie, asta este viaţa.
Să nu le daţi la biserică pentru că dacă ştie că mama e sănătoasă şi mai trăieşte încă cinci ani, uită de el. Daţi-le celor care credeţi că au timpul cel mai apropiat de ceea ce-i aşteaptă. Vă gândiţi fiecare câte aţi vrea: 10-20, cred că mai mult de 30 să nu dăm. Şi să le ţineţi în maşină sau dacă aveţi o geantă specială, în aceea să le ţineţi”, le-a transmis episcopul Slatinei, preoților de la adunarea respectivă.
Pentru gestul lor, preoților li s-a promis că vor fi răsplătiți.
„Noi v-am mai adresat cândva o circulară şi v-am spus că veţi fi şi răsplătiţi pentru această muncă de reclamă. Ştiţi că ăştia sunt plătiţi, care fac reclamă. O să ziceţi: «Bine, dar nouă nu ne iese nimic?».
V-am mai promis asta în iunie 2017, dar nu cred că aţi luat-o în serios că nu prea s-a cunoscut nimic, printr-o circulară: vă facem cunoscut că, începând cu 1.07.2017, Episcopia noastră a deschis un magazin de pompe funebre, în municipiul Slatina, strada cutare. Acesta, adică magazinul, oferă spre comercializare sicrie accesorizate şi neaccesorizate, coroane de flori, monumente funerare din marmură şi granit, fotografii ceramică etcetera şi va pune la dispoziţie doritorilor, în cel mai scurt timp, şi o sală de mese destinate pomenirilor sau altor evenimente.
În acest sens vă rugăm să recomandaţi magazinul nostru credincioşilor şi cunoştinţelor preacucernicelor voastre, care ar putea avea nevoie de astfel de servicii, fapt pentru care din beneficiul obţinut, la fiecare sfârşit de an, Episcopia va oferi un sprijin financiar corespunzător parohiilor dumneavoastră. Magazinul este disponibil non-stop, persoană responsabilă fiind domnul George Dragnea. Nu aţi luat în serios (…)”, se mai arată în înregistrarea întâlnirii respective. (VEZI ȘI: ”PÂNĂ LA MOARTE ŞI DINCOLO DE EA!” CE REDUCERI PRIMESC SUPORTERII UNEI ECHIPE DE FOTBAL DE LA O FIRMĂ DE POMPE FUNEBRE!)
„Problema morţilor este o treabă bisericească”
„Este un ban care intră în biserică şi e o treabă bisericească asta. De ce să o facă ţiganii? De ce să o facă afaceriştii, când o poate face biserica. Problema morţilor este o treabă bisericească. De vreme ce-i slujim, de ce să nu începem încă din ziua decesului să-i slujim şi să-i îngrijim şi să ne ocupăm de toată treaba aceasta”.
„O să vă întrebaţi, ce v-a mai venit să mai faceţi şi asta? Ce-aţi mai visat de v-aţi apucat de treaba asta. Un răspuns este că ne-am trezit cu cimitirul acela în braţe şi ne-a fost foarte teamă că dacă nu amenajăm şi nu facem treabă serioasă acolo, una că ne pot amenda aceştia de la Protecţia Consumatorului că nu respectăm Legea cimitirului să-l amenajăm aşa cum trebuie, al doilea pentru că ni-l putea lua primăria înapoi că ni l-a dat în concesiune. (…)
Alt motiv este că vă spun drept că uneori îmi e frică atunci când văd societatea asta pornită împotriva Bisericii. Mi-e foarte teamă ca într-o zi să nu ne trezim cu toţii că ne retrag sprijinul de la stat, sprijinul la salarizare, nu mai vorbim de cel de la construcţii. Atunci va trebui ca noi, cel puţin Centrul Eparhial, funcţionând cu 48 de angajaţi, cu o clădire ca aceasta care ne costă 200 de milioane numai căldura, pe sezon (…). Sunt cheltuieli foarte mari şi dacă, Doamne fereşte, într-o zi, statul acesta care se uită mai mult spre Vest, iar în Vest nu prea sunt condiţii prevăzute de către stat, ne retrage sprijinul la salariu va trebui să găsim formule din acestea să ne autoîntreţinem sau să vindem bisericile şi noi să plecăm, să ne găsim job-uri”, a mai spus episcopul Slatinei.
Episcopia recunoaște
Episcopia Slatinei a recunoscut, miercuri, printr-un comunicat, că a inițiat demersuri pentru prestarea de servicii funerare.
„Confirmăm, prin prezentul, că am inițiat demersuri în vederea prestării de servicii funerare, întrucât nu vedem nicio incompatibilitate între slujirea semenilor noștri vii și a celor morți, fie și sub această formă.
În acest sens, am avut o ședință informală cu preoții din Slatina și împrejurimi, urmând ca activitatea funerară completă să se concretizeze abia după finalizarea demersurilor necesare.
Înțelegem îngrijorarea firmelor așa-zis concurente, dar le încredințăm că nu facem altceva decât să uzăm de aceleași drepturi pe care legislația în vigoare le oferă tuturor”, se arată în comunicat.