Epidemiologul Emilian Popovici a transmis un mesaj care ar putea să îi bucure pe români. Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie susține că, după valul de infectări cu varianta Omicron, va veni o perioadă de „liniște interepidemică”.
Nu se cunosc date care să arate dacă pandemia se află sau nu spre final, însă epidemiologul Emilian Popovici susține că, după valul de infectări cu varianta Omicron, va veni o perioadă de „liniște interepidemică”. Nu este convins că pandemia se va sfârși în anul 2022: ”Pot să spun cu siguranță că după un val epidemic de o asemenea amploare, după «Uraganul Omicron» asupra Europei, după o asemenea epidemie cu un nivel extraordinar de infectări, urmează o perioadă de liniște interepidemică, chiar dacă virusul se menține circulant”, arată realitatea.net.
Vezi și CE RESTRICȚII PREGĂTEȘTE CNSU PENTRU VALUL 5 AL PANDEMIEI DE CORONAVIRUS
Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie a mai transmis faptul că perioada de „liniște interepidemică” ar putea să se întâmple ”în absența apariției unei variante noi. Eu gândesc că după un asemenea val epidemic va urma un val de liniște care poate fi prelungit, o perioadă de apropiere de viața normală”, potrivit sursei citate.
Speciliștii din cadrul INSP au anunțat că sunt așteptate vârfuri de peste 25.000 de cazuri de infectări în valul Omicron.
Un nou studiu arată că vaccinul Pfizer oferă ”protecţie parţială” împotriva variantei Omicron. Potrivit şefului unui laborator de cercetări de la Africa Health Institute din Africa de Sud, în cazul unor persoane vaccinate cu două doze şi care au trecut prin boală, varianta Omicron a putut fi neutralizată.
Alex Sigal, profesor la institutul de cercetări din Africa de Sud, a spus că s-a înregistrat o „scădere importantă” în privinţa capacităţii de neutralizare a tulpinii Omicron, comparativ cu varianta iniţială a coronavirusului după ultimul studiu realizat.
Un alt test de laborator, realizat la Spitalul Universitar din Frankfurt, a arătat că, în cazul persoanelor vaccinate cu trei doze Pfizer, răspunsul imunologic a fost de 37 de ori mai scăzut în cazul Omicron, comparativ cu varianta Delta a coronavirusului. Setul de date arată că e necesară dezvoltarea unui vaccin special adaptat la Omicron, a precizat Sandra Ciesek, virusolog la laboratorul din Frankfurt.
Sursă foto: Pixabay