UPDATE – 12.33: Potrivit ultimei informări făcute publice vineri de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, cele trei persoane decedate sunt bărbaţi – doi din Galaţi, de 50 şi, respectiv, 55 de ani, confirmaţi cu virus gripal tip A, şi un altul, de 63 de ani, din Caraş-Severin, tot cu virus gripal de tip A. Toţi trei aveau condiţii medicale preexistente şi nu fuseseră vaccinaţi antigripal. Numărul deceselor a ajuns la 127.
12.18 – Institutul de Sănătate Publică a anunțat că încă 4 persoane au murit din cauza gripei. Bilanțul epidemiei de gripă crește alarmant, ajungând la 124. Cei patru morți sunt: o femeie de 63 de ani din județul Olt și trei bărbați, cu vârstele 41, 54 și 64 de ani, din județele Bacău, Arad și Vrancea. Cei patru erau nevaccinați și aveau și alte boli.
Între cele 124 de victime, se numără și o femeie care fusese vaccinată. Ministrul Muncii, Sorina Pintea, a anunțat epidemia de gripă în 30 ianuarie, când muriseră deja 54 de oameni. Primul deces din acest an a fost în județul Galați: un bărbat de 53 de ani, nevaccinat și cu „condiții medicale preexistente”.
Ministerul Sănătății a anunțat că a cumpărat 1,3 milioane de doze de vaccin gripal, din care vor fi vaccinate persoanele care intră în grupele de risc. Grupele de risc sunt copiii și adulții cu boli cronice – respiratorii, metabolice, renale, cardiovasculare, HIV/SIDA, gravidele, persoanele cu vârsta de peste 65 ani, copiii și bătrânii instituționalizați, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
Ministerul Educației a anunțat că în toate școlile din țară se va face în fiecare zi, înainte de începerea cursurilor, un triaj epidemiologic, pentru a împiedica răspândirea gripei.
Adrian Streinu Cercel a subliniat că igiena personala este cea mai importantă, spălatul pe mâini cu apă și săpun și purtarea măștilor fiind esențială:
„Unitățile sanitare știu ce au de făcut. Problema este igiena personală – apa și săpunul sunt sfinte, nu dezinfectanții. Nu strănutăm în mână. Este bine să purtăm și masca de protecție. Nu se poartă sub nas, pentru că prin nas veți contamina ce e în jur. Nu uitați că trebuie să ne spălam în nas, atunci când ne spălăm pe față. Ceea ce învățam la grădiniță trebuie să punem acum în practică.”
În România este, oficial, epidemie de gripă, după ce s-au înregistrat 3 săptămâni epidemice consecutiv şi 54 de decese din cauza bolii. Sorina Pintea a subliniat că măsurile recomandate public de Ministerul Sănătăţii încă din data de 17 ianuarie se menţin, diferenţa, după declararea epidemiei, fiind aceea că ele vor trebui respectate de populaţie.
Citește și: EPIDEMIE DE GRIPĂ. ALTE DOUĂ FEMEI AU MURIT, IAR NUMĂRUL DECESELOR A AJUNS LA 120