Povestea unei românce i-a impresionat pe jurnaliștii de la o publicație germană. Tânara a plecat la muncă peste hotare, dar s-a văzut nevoită să revină cu o sumă infimă.
Televiziunea Bayerische Rundfunk a realizat recent un reportaj despre condițiile grele în care muncesc românii la fermele din Germania.
Concluzia jurnaliștilor este că angajatorii îi exploatează pe sezonierii din Europa de Est, iar salariul derizoriu pe care îl primesc conduce la scăderea prețului fructelor și legumelor.
Ancheta de presă a prezentat cazul unei românce de doar 21 de ani, plecată în Germania pentru a câștiga mai bine decât acasă. Deși restricțiile de călătorie erau deja în vigoare, luna trecută Ancuța a zburat către Saxonia, unde a mers la muncă. Tânăra, care are un copil pe care l-a lăsat în România, a lucrat la o fermă de căpșuni și sparanghel.
Deși i s-a promis un salariu de cel puțin 9,35 euro pe oră, la finalul primei luni de lucru a avut o surpriză foarte tristă. Ancuța a primit doar 310 euro, deși spune că a muncit pe brânci și trebuia să încaseze 1.122 de euro. Angajatorii i-au explicat că i s-au reținut din salariu bani pentru chirie, mâncare și zbor. Din suma totală, femeia a plătit 200 de euro pentru biletul de întoarcere în țară, așa că va reveni cu doar 140 de euro.
Atât femeia, cât și alți 40 de români angajați la ferma respectivă din Saxonia sunt extrem de nemulțumiți de salariul pe care l-au încasat și au decis să revină acasă.
Scene de genul acesta se desfășoară din ce în ce mai des în Germania. De aceea, sindicatele deja și-au înființat centre de consiliere. Acestea informează muncitorii străini despre drepturile lor.
„Mulți nu au auzit niciodată de salariul minim”, spune Oskar Brabanski, de la centrul de consiliere „Mobilitatea echitabilă” al Confederației Sindicale Germane (DGB).