Emil Mitrache, zis Americanu’, jongleaza cu talent in bucatarie! „Ma simt fericit cand gatesc pentru altii”
Pentru Emil Mitrache, pasiunea pentru gatit a inceput in copilarie, cand il urmarea pe tatal sau gatind, in asteptarea mamei, care lucra pana seara tarziu. Mai apoi, la facultate, pe vremea cand statea in camin, nevoia l-a impins sa treaca si la practica si, mai ales, la improvizatie.
„De foame, incercam tot felul de combinatii, atat cat imi permiteau conditiile. In loc de aragaz aveam un resou facut din BCA. Atunci am descoperit ca anumite alimente mergeau combinate cu altele si aveau un gust mai bun. Aia a fost o perioada de maxima improvizatie, ca in jazz. Dar cele mai multe le-am invatat mai tarziu, mai ales in perioada in care am avut restaurant”, ne-a povestit actorul, care ne-a oferit o demonstratie de gatit la restaurantul „Verdi”, de pe soseaua Aviatorilor.
Odata intrat in bucatarie, „Americanului” i s-au ascutit brusc toate simturile. A adulmecat, a privit cu atentie si s-a pus pe treaba. S-a echipat cu sort si o boneta si a trecut la tocat, fiert, calit, manuind ca un fachir abil cutitele pe tocator si tigaile deasupra flacarilor. Gatitul insa i-a trezit si nostalgii vedetei, care si-a adus aminte cat era de frumos cand era proprietar de restaurant. „Sambata si duminica gateam eu pentru toata lumea. Si, credeti-ma, daca le placea, eu, oricat de infometat as fi fost, nu mai simteam nevoia sa mananc. Ma satur cu bucuria asta. Din pacate, a trebuit sa vand afacerea. Am fost sabotat de tot felul de factori. Vis-a-vis de local, ziua si seara stateau multi tigani, care imi inspaimantau clientii. Nu s-a intamplat niciodata nimic, dar oamenii nu puteau sta linistiti la masa, pentru ca priveau mereu stresati pe fereastra sa vada daca nu cumva li se fura masinile”, a declarat oftand „Americanu'”, cu gandul la acele vremuri. La finalul „bucatarelii” s-a dovedit ca „Americanu'” este destul de priceput in bucataria italieneasca, preparand o portie de paste cu fructe de mare delicioase.
Reteta italiana a „Americanului”
Pentru fotoreportajul realizat de CANCAN, Emil Mitrache a gatit paste cu fructe de mare. Ingredientele pentru reteta „Americanului” au fost: penne italiene, caracatita, busuioc, condimente variate (inclusiv ardei iute), vin alb sec si usturoi. A fiert pastele, apoi a calit caracatita, pe care a stins-o in putin vin (nu prea mult, sa nu strice gustul fructelor de mare), a adaugat pastele si intregul amestec l-a asezonat cu condimente si usturoi. Ingredientele si bucataria au fost puse la dispozitia actorului de restaurantul Verdi de pe soseaua Aviatorilor.