Acest leac este supranumit „elixirul tinereții” și a fost elaborat de către cercetătorii laboratorului Sinclair, de la Harvard Medical School. Ei au dezvăluit detalii referitoare la posibilitatea de a opri îmbătrânirea. Găselnița este de-a dreptul revoluționară.
Un studiu publicat în prima luna a acestui an, arată că programarea epigenetică (modul în care ADN-ul este organizat și reglementat) se află în strânsă legătură cu îmbătrânirea.
Pentru început, oamenii de știință au făcut mai multe experimente pe șoareci. Testele s-au desfășurat pe parcursul a 13 ani și și-au propus să dovedească îmbătrânirea în timp a rozătoarelor și modificarea ADN-ului, prin efectuarea unor schimbări epigenetice, potrivit cbsnews.com.
„Există o modalitate clară de a accelera îmbătrânirea prin întreruperea programării epigenetice în celule. Apoi, de asemenea, poate fi readusă la o stare de tinerețe„, a declarat Thomas Dixon-McDougall, unul din participanții la studiu și cercetător postdoctoral.
NU RATA: LITCHII, FRUCTELE TROPICALE CARE PREVIN ÎMBĂTRÂNIREA. CÂT COSTĂ UN KILOGRAM ȘI CE BENEFICII ÎȚI ADUC
În experiment, au fost incluși doar șoareci care au aceeași vârstă și secvență ADN. Pentru a dovedi reușita testelor, a fost distribuită o filmare, în care se poate observa cu ochiul liber că doi șoareci de aceeași vârstă au un aspect complet diferit.
„Unul dintre ei a avut această construcție de îmbătrânire artificială„, a afirmat același specialist.
A fost greu, dar nu imposibil. După eforturi multiple și colective, doctorandul Christopher Petty a mărturisit că terapia genică a fost cea care a ajutat la repararea ADN-ului șoarecilor folosiți în cadrul experimentului. Ca prin minune, șoarecii au devenit mai tineri, lucru vizibil prin prezența unor semne precum creșterea mușchilor, a forței, dar și a activității.
„Activarea acestor gene este suficientă pentru a șterge aspecte ale îmbătrânirii. Dacă putem interveni devreme, sau chiar mai târziu, pentru a inversa îmbătrânirea, se pare că putem avea un impact asupra mai multor boli deodată”, a mărturisit doctorandul.
Acum, specialiștilor nu le mai rămâne decât să repete experimentul, vizând de această dată mamifere mai mari din punct de vedere al dimensiunii. Reușita următoarelor cercetări ar reprezenta o mare reușită pentru umanitate, deoarece ar putea fi un real ajutor pentru cei care au afecțiuni precum Alzheimer sau scleroză multiplă.