Gerardus Mercator, un cartograf belgian celebru, a introdus în circulația, în 1596, harta lumii pe care o cunoaștem în prezent. Deși înainte de acest moment istoric țările erau redate sub forme abstracte, de inimă sau corn, specialiștii de azi susțin că acele desene reflectă mai bine realitatea.
Harta de azi de la geografie, este folosită de oameni, iar defectul ei este că țările apropiate de pol sunt exagerate, umflate, în timp ce țările aflate lângă Ecuator sunt micșorate. Spre exemplu, Groenlanda pare de aceeași dimensiune cu Africa. De fapt, este de 14, 5 ori mai mică, scrie cronicipebune.
Citește și: Cum a devenit o comună din Sibiu capitala europeană a tineretului
Chiar dacă în emisfera sudică nu se pot observa schimbări majore, toată structura emisferei nordice se modifică mult. Însă nu este pentru prima dată când greșelile importante de pe hărțile lumii să fie rectificate.
Totuși, în ciuda eforturilor de a se înlocui hărțile Mercator cu unele care reprezintă realitatea, această ajustare a mărimii țărilor lasă goluri importante între țări în imaginile plate. Potrivit BBC, 99,5% din populație nu știe că e o harta care nu respectă realitatea.
Cea mai aproape de realitate este harta unui japonez pe nume Narukawa. Deși pare ciudată, pe aceasta ar trebui să o avem în fiecare manual. Rusia din harta Mercator (roz) și adevărată ei dimensiune față de Africa (bleu). Simulările sunt de la sciencia, sciencemag și BBC.