Gimnaziul nu va mai dura patru ani ca pana acum, ci cinci ani. Elevii care vor incepe clasa a V-a pe 12 septembrie vor sutine testele nationale la sfarsitul clasei a IX-a.
Legea educatiei nationale care a intrat in vigoare inca de la inceputul lunii ianuarie prevede ca elevii sa stea mai mult cu un an in gimnaziu. Masura se va aplica din aceasta toamna, incepand cu generatia de elevi care va urma cursurile clasei a V-a in anul scolar 2011-2012. Conform noilor reglementari, toti acesti elevi vor sustine testele nationale in urma carora vor putea sa-si continue studiile intr-o unitate de invatamant preuniversitara abia cand vor termina clasa a IX-a. Ca sa intre la liceu, la data respectiva, ei vor avea de sustinut sase probe, una fiind specifica minoritatilor nationale. Mai exact, pentru a deveni liceeni, acesti elevi vor da probe scrise la Limba si literatura romana, limba materna, o alta transdisciplinara, la Matematica si Stiinte, si un examen la o limba straina de circulatie internationala. In plus, pana sa incheie ultimul an de gimnaziu, scolarii vor sustine o proba practica de utilizare a calculatorului si un test transdisciplinar, prin intermediul caruia le vor fi evaluate competentele civice si sociale. In locul notelor, la examene ei vor primi un anumit punctaj, similar testelor internationale.Vor avea diploma de absolvire
La sfarsitul gimnaziului vor intra in posesia unei diplome de absolvire si a foii matricole, parte a portofoliului educational. Prima generatie care urmeaza cinci ani de gimnaziu va sustine examenele de admitere la liceu in unitatea de invatamant pentru care opteaza.