Zilele acestea, un elev în clasa a VII-a din comuna Leiști, județul Galați, a fost bătut de un profesor de 72 de ani. Fapta cadrului didactic a fost imediat semnalată de mama băiatului, care a anunțat conducerea școlii. Bărbatul a fost sancționat penal.
La nici măcar o lună de când a început noul an școlar 2023-2024, un caz de-a dreptul cutremurător a fost semnalat la o școală gimnazială. Dat fiind faptul că noua Lege a Educației stipulează faptul că profesorii care agresează fizic elevii nu vor fi concediați, un cadru didactic a pleznit un copil.
În timpul în care elevul trebuia să fie în clasă, stătea pe hol și făcea gălăgie. Profesorul l-a auzit și a simțit că tânărul elev îi deranja ora de la atelierul de meserii. Când l-a prins, l-a pleznit atât de tare, încât minorul a căzut la pământ.
Când s-a dus acasă, copilul a povestit întâmplarea, dar cadrul didactic nu a vrut să mai spună niciun cuvânt. Chiar dacă a ales tăcerea, fapta sa i-a adus un dosar penal pentru lovire și alte violențe. De asemenea, a început și o anchetă la nivelul școlii, desfășurată de către Inspectoratul Școlar Județean.
(CITEȘTE ȘI: Când intră elevii în vacanța de toamnă. Ministerul Educației a decis care sunt perioadele în care cei mici vor sta acasă)
Până în acest an școlar, un profesor care agresa fizic sau verbal un elev se putea alege cu desfacerea contractului de muncă, interzicerea exercitării activității didactice pentru o perioadă și de 10 ani. De la data de 3 septembrie 2023, a intrat în vigoare Legea 198/2023, care prevede:
„Faptele de violență fizică și/sau verbală sau orice fapte sau atitudini care pot pune în pericol sănătatea și integritatea fizică și psihică a antrepreșcolarilor/ preșcolarilor/ elevilor vor fi considerate abateri disciplinare”
Iată sancțiunile care îi pot fi impuse unui profesor:
-avertisment scris;
-reducerea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, de îndrumare și control, cu până la 15%, pe o perioadă cuprinsă între una și șase luni;
-suspendarea, pe o perioadă de până la trei ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru obținerea gradației de merit, pentru ocuparea unei funcții de conducere, de îndrumare și de control ori a unei funcții didactice superioare;
-suspendarea, pe o perioadă de până la trei ani, a dreptului de a face parte din comisiile de organizare și desfășurare a examenelor naționale;
desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.