Elena Udrea, mesaj tulburător de ziua de naștere a fetiței sale. „Nu există cuvinte să îmi cer iertare”
La începutul lunii septembrie, Elena Udrea ar fi cerut permisia de a ieși din închisoare măcar pentru 24 de ore, dar nu i-a fost aprobată. Din spatele gratiilor, Udrea i-a transmis un mesaj emoționant fiicei sale, Eva Maria. Fostul ministru al Transporturilor are de ispășit o pedeapsă de 6 ani în dosarul ”Gala Bute”.
Miercuri, 20 septembrie 2023, Eva Maria, fiica Elenei Udrea, a împlinit 5 ani. Deși a cerut permisiunea de a fi alături de copilul ei, fostul ministru nu și-a văzut dorința îndeplinită. Este a doilea an în care este departe de fiica ei și a doua aniversare în care nu și-a strâns copilul în brațe.
”La mulți ani, iubirea mea! La mulți ani, fetița mea minunată! Îți doresc să fii sănătoasă, puternică și să rămâi plină de iubire în ciuda acestei grele încercări prin care trebuie să treci și pe care mă rog să o depășești cu bine. Fii fericită, pentru că tu ești cea mai frumoasă fetiță din Univers, iar eu îi mulțumesc lui Dumnezeu în fiecare zi pentru că te-a adus în viața mea, pe care o faci să strălucească de 5 ani. Nu există destule cuvinte și nici destul timp să îmi cer iertare pentru că nu îți sunt alături, dar fiecare gând al meu este la tine. Oricât de departe aș fi, să știi mereu că te iubesc cel mai mult pe lumea asta”, a fost mesajul Elenei Udrea de pe Facebook.
Elena Udrea acuză conducerile penitenciarelor că nu respectă legea
Elena Udrea a solicitat să i se acorde permisie măcar pentru 24 de ore pentru a fi acasă de ziua fetiței sale, dar i s-a refuzat acest drept, deși legea prevede posibilitatea ca deținuții să meargă acasă pentru 10-30 de zile anual, tocmai pentru a menține legătura cu familia. Revoltată, fostul ministru acuză conducerile penitenciarelor de faptul că refuză să acorde aceste permisii. Totodată, ea este de părere că Avocatul Poporului, Renate Weber, se face că nu vede cum legea nu este respectată.
„Este al doilea an în care solicit să mi se acorde permisie măcar de 24 de ore pentru a fi acasă de ziua de naștere a fetiței mele, care luna această împlinește 5 anișori, dar mi se refuză acest drept. Deși legea prevede posibilitatea că deținuții să meargă acasă pentru 10-30 de zile anual, tocmai pentru că menținerea legăturii cu familia s-a dovedit esențială în reabilitarea celor care execută o pedeapsă cu închisoarea, în practică această posibilitate este aproape inexistentă. Conducerile penitenciarelor, pornind chiar de la vârful ANP, din incompetență sau comoditate, refuză să acorde aceste permisii, iar Avocatul Poporului Renate Weber se face că nu vede cum legea este încălcată și nu se respectă drepul legal la permisii! Situația este cu atât mai gravă la Târgșor, singurul penitenciar de femei, unde deținutele sunt majoritar mame de copii minori, care au cea mai mare nevoie de prezența mamei acasă, chiar și doar pentru câteva zile.
Așa cum au demonstrat nenumărate studii internaționale, acești copii sunt traumatizați pentru tot restul vieții și extrem de vulnerabili la riscurile societății de azi, devenind mult mai ușor și într-un procent mult mai mare decât ceilalți copii victime ale abandonului școlar, ale traficului de minori, ale traficului de droguri și sunt mult mai predispuși la a săvârși ei înșiși infracțiuni. Având în vedere interesul superior al copilului față de oricare alt interes, al statului sau al societății, toate instituțiile și organismele internaționale recomandă că în cazul mamelor de copii minori să se aplice cu precădere pedepse neprivative de libertate.
De aceea, ținând cont de nenumăratele recomandări și documente ale instituțiilor UE, statele europene au legislație specială și practici în ceea ce privește pedepsirea mamelor, pușcăria fiind ultima soluție și doar pentru cazuri de pericol social grav. La noi, nu doar că nu îi pasă nimănui de aceste recomandări, nu doar că mamele ajung în pușcărie pentru orice faptă, oricât de puțin gravă, dar primesc și pedepse foarte mari, iar la eliberarea condiționată faptul că aceste femei au acasă 1, 3, 7, 10 copii nu interesează pe nimeni, judecătorii nefăcând nicio diferența între un criminal și o mamă cu 7 copii, condamnată pentru furturi din magazine sau falsuri.
Mai mult, nici măcar această amărâtă de posibilitate de a merge acasă la copii și familie pentru câteva zile, care există deja în lege, nu este aplicată. Suntem în luna septembrie, luna în care copiii încep școală. Mulți dintre cei cu mamele în pușcării merg pentru prima dată la grădiniță, la școală sau în prima zi de liceu. Deși ar putea să aibă mamele alături, ei sunt obligați să fie singuri într-un moment atât de important în viața lor pentru că nimănui nu-i pasă de ceea ce se întâmplă cu acești copii, așa cum nimănui nu-i pasă de copiii României în general! Și atunci de ce să ne mirăm că se droghează și se prostituează de la 14 ani?
P.S. Știu că până nu ajungi să te confrunți personal cu o problemă este mai greu să o înțelegi, așa că fac următoarea precizare: -de multe ori, mamele care au încălcat legea au făcut-o tocmai pentru copiii lor. La Târgșor sunt mame condamnate pentru că au furat scutece și lapte praf din supermarket, spre exemplu”, a scris Elena Udrea.