Electrocasnicul pe care toți românii îl folosesc zilnic, care consumă cât 44 de becuri LED. Îți „umflă” factura la curent fără să-ți dai seama!

Publicat: 15/10/2023 | 13:12

Toți românii au în case diverse electrocasnice pe care le folosesc mai mult sau mai puțin. Sigur există aparate care încă zac în cutii prin locuințele oamenilor sau pe mobilă, băgate în priză. Este un obiect pe care toată lumea îl folosește în fiecare zi, fără să știe cât de mult consumă. Facturile la energia electrică ajung să fie „umflate” fără ca lumea să aibă habar de unde. 

Există un electrocasnic pe care toți românii îl folosesc zilnic, fără să știe cât de mult consumă. Atunci când vine factura la curent, nu puțini sunt cei care scapă de astfel de surprize neplăcute. Într-o oră, acest aparat consumă cât 44 de becuri LED. Dacă ai stat prea mult pe gânduri și nu ți-ai dat seama despre ce obiect din casa ta este vorba, atunci îți spunem noi: despre televizor.

În medie, atunci când vine vorba despre consumul de energie electrică, la un televizor de 106 centimetri, trebuie să ai în vedere că este cuprins între 80 și 220 W/oră, în funcție de modelul TV-ului. Eficiența aparatului ține de tehnologie, dar și de firma care l-a produs.

CITEȘTE ȘI: SCOATEM BANI MAI MULȚI DIN BUZUNAR PENTRU FACTURA LA CURENT? INFORMAȚIILE VENITE DIN „INTERIOR” AGITĂ SPIRITELE PRINTRE CETĂȚENI

Cât consumă un televizor / Foto: Pixabay

Cât consumă o plasmă sau un televizor LED

Un televizor de tehnologia LED consumă, în medie, 80 w/oră. Plasma consumă mai multă energie electrică, circa 229 w/oră. Puterea de consum este în funcție de tipul de televizor. Spre exemplu, un LCD de 30 de inci consumă 60 de wați, în timp ce o plasmă de aceeași dimensiune consumă 150 de wați.

Cel mai mic consum îl au televizoarele tip LED. Un TV de 50 de inci consumă 150 de wați, în timp ce o plasmă de aceeași dimensiune consumă 300 de wați. Bineînțeles că, pentru a calcula cât de mult consumă un televizor atunci trebuie să estimezi câte ore stă aprins, pe lângă consumul pe care-l are atunci când stă doar în priză.

Consumul trebuie convertit în kW/oră, apoi multiplicat cu orele, apoi cu valoarea kW din abonamentul încheiat cu furnizorul de energie electrică. Acest calcul se face astfel:

CITEȘTE ȘI: CUM AR TREBUI AȘEZATE ALIMENTELE ÎN FRIGIDER, PENTRU A NU SE STRICA. CE NU SE PUNE NICIODATĂ ÎN RAFTURILE DIN UȘA ELECTROCASNICULUI

Pentru a converti wați în kilowați, împărțiți puterea la 1.000:

220 de wați / 1000 wați = 0,22 kilowați

De acolo veți multiplica kilowatul cu cele 20 de ore în care, să zicem, că a fost folosit televizorul:

0,22 kilowați x 20 de ore = 4,4 kilowați-oră

Apoi, veți înmulți totalul de kilowați-oră cu prețul din abonament.

4,4 kilowați-oră x X lei = Y