Pentru a ameliora costurile suplimentare din această iarnă, tot mai mulți români caută alternative. Deși sunt des întâlnite, echipamentele moderne de încălzire a locuințelor produc cheltuieli neașteptat de mari. Centralele termice electrice variază atât în funcție de putere, între 6 și 48 de kilowați, cât și de alimentare, între 200 și 400 de volți.
Cei care doresc să utilizeze centrala și pentru apa caldă sunt însă nevoiți să cumpere un boiler extern. Această variantă nu este una tocmai benefică, întrucât prețurile la curentul electric continuă să crească.
Un calcul simplu ne arată că o centrală termică pe curent presupune, în medie, un cost de 300 de lei pe lună, doar pentru apa caldă. Speriați de sumele de pe facturi, oamenii au început deja să economisească.
Sumele însă diferă de la o casă la alta. Atât timp cât locuința este bine izolată, căldura se menține mai mult timp, iar cheltuiala devine din ce în ce mai mică.
Statisticile arată că, în București, consumul normat, la un necesar de 12 kW, pentru o casă bine izolată, cu o suprafață de 120 de metri pătrați, este de 16.800 kWh pe an, adică aproximativ 25.200 lei.
Pentru a diminua cheltuiala, lumea apelează de multe ori la reșouri și aeroterme. Ce nu știu mulți însă este că, inclusiv iarna, ne putem folosi de centrala electrică, fără costuri ieșite din comun. Cum este posibil?
Pentru un consum scăzut, furnizorii ne recomandă să alegem o centrală cu eficiență energetică ridicată și de asemenea, să setăm termostatul pe maximum 22 de grade Celsius.
Dincolo de dezavantajele facturii piperate, centrala modernă are eficiență de 98%, ocupă puțin spațiu și nu necesită un coș de fum.