El este românul care pictează cu piese electronice!
Artistul Marcel Duţu, de la Drăgăneşti-Olt, face lucrări unice. Şi asta pentru că multe dintre ele conţin… componente electrice şi electronice. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, a aflat povestea lui inedită. (VEZI ȘI: EI SUNT SOȚII CARE DAU VIAȚĂ LEMNULUI!)
Este un artist nonconformist. Chiar el o recunoaşte. Marcel Duţu strânge piese electronice şi le lipeşte pe câmpul de lucru, care poate fi carton, pânză sau placaj. Lipeşte rezistenţe, fire electrice de diferite grosimi şi lungimi, diode, bobine mici, plăci de bază din computere, procesoare, plăci video, plăci de sunet, bucăţi de hard disc, resturi de tastatură zdrobită.
„Arta nu are sfârşit, este ceva care te macină mereu”
Apoi artistul îşi prepară vopselele şi începe să picteze. Ceea ce iese poate fi un copac, un peisaj, un om sau altceva. „Pentru mine arta este ca un câmp nemărginit, ca un continuu început. Arta nu are sfârşit, este ceva care te macină mereu”, spune artistul, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.
Lucrări ale artistului se găsesc în numeroase colecţii particulare şi de stat din România (pictură murală), precum şi în colecţii particulare din Germania, Italia și Armenia.
Atras de Tonitza, Dali și Brâncuși
Dintre marii artişti clasici români îi sunt aproape de suflet Nicolae Tonitza şi Ion Luchian, iar dintre cei contemporani îl emoţionează Suzana Fântânaru şi Constantin Catargiu. La nivel universal, artistul de la Drăgăneşti-Olt se simte atras de olandezul Piet Mondrian, de rusul Vasili Kandinski, de Salvador Dali şi, deloc în ultimul rând, de marele Constantin Brâncuşi. (CITEȘTE AICI: UN PROFESOR DIN OLT A RECREAT UN SAT NEOLITIC, UNIC ÎN EUROPA)
Fascinat de textura cablajului
Recunoaşte că este fascinat de textura cablajului, de traseele circuitelor electronice, şi aşa a ajuns să facă aceste lucrări. „Simbolizează mişcarea oamenilor. Recunosc că a fost şi puţină îndrăzneală din partea mea în aceste lucrări”, mai spune artistul. (NU RATA: POVESTEA LUMINII CARE SE APRINDE ÎN JOIA MARE)
A absolvit Universitatea de Artă în 1999, la 31 de ani
Născut la 9 februarie 1968, în Slatina, Marcel Duţu şi-a petrecut o parte din copilărie la Drăgăneşti-Olt, unde părinţii săi s-au mutat. De mic a participat la concursuri de artă plastică şi în majoritatea cazurilor a câştigat premiul I. (VEZI ȘI: EL ESTE MEȘTERUL POPULAR CARE ÎMBRACĂ VEDETELE)
În 1993 s-a înscris la Facultatea de Artă a Universităţii de Vest din Timişoara, iar după patru ani s-a transferat la Universitatea de Artă Bucureşti. A absolvit studiile în 1999, la 31 de ani.
Peste 20 de expoziții personale
Palmaresul artistic al lui Marcel Duţu numără peste 20 de expoziţii personale, organizate la Muzeul de istorie „Traian Zorzoliu”, Drăgănești – Olt (1993), Galeria „Vega“ Timişoara (1994), Biblioteca „Dumitru Popovici“ Drăgăneşti-Olt (2001, 2003, 2006, 2010, 2014, 2017), Galeria „Arta“ din Craiova (2005, 2007, 2017), Galeria „Artis“ Slatina (2008, 2009, 2011, 2019), Galeria Art-Delia Slatina (2010, 2012), Muzeul „Alexandru Ștefulescu”- Târgu Jiu (2015) etc. (CITEȘTE AICI: A MOŞTENIT DE LA BUNICA TAINELE GĂTITULUI… EA ESTE ”DOAMNA CU CĂMARA”)