Un student din Oboga a câștigat, anul acesta, premiul I la Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocănești. Tânărul oltean a reușit să impresioneze juriul cu un ou încondeiat cu „Heruvimul“, unul dintre cele zece motive ce se regăsesc în tradiția vestitului meșteșug de pe Valea Oltețului. Tânărul povestește, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, cum “a furat meseria” de la bunicul lui. (VEZI ȘI: TRADIȚII ȘI SUPERSTIȚII ÎN SĂPTĂMÂNA PATIMILOR)
“Eu, fiind nepotul meșterului Tudor Diaconeasa, marele meșter care încondeia ouă în zona noastră, a sudului, de mic stăteam pe lângă el. De la vârsta fragedă, undeva de la 6 anișori, am început să pun condeiul în mână. Și să încep a practica acest meșteșug şi să învăț toate procedurile și tehnicile necesare. Mai apoi, după moartea lui, am dus mai departe meșteșugul, ducându-mă la diverse expoziții şi tabere de creație, concursuri. (NU RATA: UN PROFESOR DIN VÂLCEA LUCREAZĂ LA CEA MAI MARE ICOANĂ PE STICLĂ DIN LUME)
Alături de mine a rămas domnul învățător Petre Ciobanu, care si dânsul a învățat încondeiatul ouălor de la meșter, ei fiind şi prieteni. Și aşa, până la vârsta aceasta de 22 de ani, am încondeiat mereu ouă şi nu am lăsat acest meștesug şi tradiție să piară. Bineînțeles, și cu ajutorul domnilor de la Centrul Cultural Olt, care sunt nişte oameni minunați şi mereu au ținut vie această flacără a tradiției de pe Valea Oltetului”, spune Costinel Beșteleu pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.
Studentul a participat, recent, la concursul de încondeiat ouăle de la Suceava, unde a şi luat locul 1. Nu puteau să lipsească de aici ouăle încondeiate de pe Valea Oltețului, de la Călui, Oboga sau Balș.
Pentru liceeni și studenți a existat o temă care a trebuit redată pe oul încondeiat, și anume „Grădina Raiului”. Două ore au avut concurenții la dispoziție pentru a simboliza pe ouăle încondeiate tema concursului. La final, juriul a stabilit ca unul dintre câștigătorii locului întâi să fie Costinel Beșteleu, din Oboga, care a încondeiat un ou cu „Heruvimul“, unul dintre cele zece motive ce se regăsesc pe ouăle încondeiate de pe Valea Oltețului. (CITEȘTE AICI: POVESTEA FETIȚEI DE 2 ANI CARE A DEVENIT VEDETĂ PRINTRE PĂPUȘILE-GIGANT)
Acesta devine astfel cel de-al cincilea premiu câștigat de către reprezentanții județului Olt la cel mai mare și mai important festival-concurs al ouălor încondeiate din România.
Tot la Ciocănești (Suceava), se organizează în fiecare an și Târgul de ouă încondeiate, care aduce nu numai foarte mulți meșteri încondeietori de ouă, ci și foarte mulți vizitatori și cumpărători. Din cele peste zece mii de ouă încondeiate care ajung să fie prezentate la târg, foarte puține iau drumul înapoi spre casele meșterilor. Este și unul dintre motivele pentru care meșteșugul ouălor încondeiate înflorește mereu în Bucovina.
Festivalul de la Ciocăneşti s-a încheiat cu premierea participanţilor la concursurile festivalului, urmată de un spectacol folcloric. (VEZI ȘI: L-AM GĂSIT PE ULTIMUL OPINCAR AL OLTENIEI)