Moise este primul avocat de culoare din România. Provine dintr-o țară africană și a ajuns în țara noastră în urmă cu 11 ani, stabilindu-se în Maramureș. Povestea lui este una impresionantă, iar CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, v-o prezintă cu lux de amănunte. (VEZI ȘI: PÂNĂ DE CURÂND ŢINEA DISCURSURI DESPRE DREPTURILE OMULUI. UN REFUGIAT POLITIC S-A STABILIT ÎN MARAMUREŞ ŞI…)
Provenind dintr-o familie musulmană, tânărul din Coasta de Fildeș s-a convertit la creștinism. Acesta a fost motivul pentru care familia l-a renegat, în ciuda faptului că le-ar fi putut aduce mândrie, fiind absolvent de studii superioare. Alungat de familie, fără adăpost, în vreme de război, șansa lui a fost un preot din Maramureș, care se afla acolo în misiune. Părintele Irineu de la Mănăstirea Prislop din Maramureș l-a întâlnit acolo și i-a aflat povestea, iar prietenia dintre cei doi pare să se fi legat pe viață, deoarece la scurt timp, Moise – botezat astfel după ce s-a creștinat – a ajuns în România, cu statut de refugiat.
„Am ajuns în România cu ajutorul părintelui Irineu, când era război în Coasta de Fildeș și el era în misiune și a auzit povestea mea. Fiind copil născut într-o familie musulmană, am fost dat afară din cauza convertirii mele la creștinism. Și atunci a trebuit să-mi asum viața mea, pentru că am făcut asta din convingere proprie. Mi s-a părut mai ușor de înțeles ce înseamnă viața prin Evanghlie și altfel mă simțeam”, explică el. (NU RATA: El este poliţistul care a refuzat FBI-ul pentru a lucra în România)
Tânărul a urmat două facultăți în țara sa natală, una de Teologie și una de Criminalistică, însă, cu toate acestea, a trebuit să-și părăsească patria. În 2008 a ajuns în România, cum era de așteptat, la Mănăstirea Prislop, unde a fost primit și a locuit o perioadă. „Am făcut tot felul de munci gospodărești, ce era nevoie”, mai spune el, însă niciuna nu semăna cu ceea ce învățase la școală.
Apoi, tot cu ajutorul părintelui și-a găsit o gazdă la Mireșu Mare, unde a ajutat, de asemenea, la treburi gospodărești. „Am muncit la o fermă de vaci. În viața mea n-am mai lucrat la vaci, nu știam cum să umblu după vaci (să le îngrijesc, n.r.), la muls, dar a fost o experiență foarte frumoasă. În timp, am învățat și limba română”, mai povestește el.
Să învețe limba a fost o adevărată provocare. „La început toți vorbeau cu mine în engleză, dar le-am spus să nu mai vorbească cu mine în engleză, ci în română, pentru că vreau să învăț limba. Le spuneam: orice greșeală fac, ajutați-mă, că nu mi-e rușine să învăț”, mai dezvăluie Moise din „rețeta” succesului său. (CITEŞTE AICI: Au alungat-o din România şi… O naistă din Târgovişte a devenit celebră în întreaga Europă)
Astfel, după mai mulți ani în care a făcut tot felul de munci pentru care nu avea nicio pregătire și niciun pic de experiență, a ajuns să-și împlinească visul, acela de a merge la facultate și de a-și face un rost în viață.
Așa cum a făcut în țara sa natală, a luat-o de la capăt. A învățat limba, și-a câștigat singur existența, iar apoi s-a dus la facultate.
Înscrierea lui la o unitate de învățământ superior a fost o premieră și pentru sistemul de învățământ românesc, astfel că dificultățile au apărut și aici. „Sunt primul în istoria României care am început facultatea înainte de a avea cetățenie, când aveam statut de refugiat. În temeiul legii, eram asimilat deja ca cetățean român; orice drept și obligație care avea un cetățean român, aveam și eu.
Atunci aveam și dreptul să mă înscriu la facultate, la stat. Am încercat, dar dosarul meu nici măcar nu a ajuns la decan. A rămas la doamna secretară. Am insistat, am arătat că este în temeiul legii, că am dreptul, că sunt gata și vreau, am mers și la minister, la București, dar nici acolo nu au putut certifica în baza legii, cu un aviz de la minister, că îmi permit oficial să mă înscriu la facultate”, relatează prima mare dezamăgire în lupta cu birocrația românească. Dar nu s-a dat bătut și s-a înscris la o facultate privată, unde nu a întâmpinat astfel de probleme. (NU RATA: A ABSOLVIT FACULTATEA DE DREPT CA ȘEFĂ DE PROMOȚIE ÎNTR-UN SCAUN CU ROTILE)
Așa se face că Moise a absolvit Facultatea de Drept, iar, în urmă cu doar câteva zile, alături de alți 16 colegi de breaslă, a depus jurământul de intrare în profesie.
La eveniment, părintele Irineu nu putea să lipsească. Vizibil emoționat, Moise l-a îmbrățișat îndelung pe cel care i-a fost mentor și părinte duhovnicesc. „Mi-e greu să spun în cuvinte ceea ce simt. Atâta pot să vă spun, că Dumnezeu e mare și din pulberea pământului e în stare să-l ridice pe om. Când îl îmbrățișam, am văzut momentul când l-am întâlnit prima dată în praful dintr-o piață din Coasta de Fildeș, atunci când încă era fugar în țara lui, încercând să scape de moarte și de necazuri. Și astăzi, gândiți-vă ce înseamnă să-l vezi printre fiii poporului nostru, într-un loc atât de frumos și într-o misiune atât de frumoasă”, a spus părintele Irineu, prezent la depunerea jurământului de intrare în profesie.
(VEZI ȘI: EA ESTE SINGURA ELEVĂ DIN ROMÂNIA ADMISĂ LA ACADEMIA FORȚELOR NAVALE DIN SUA)
Întrebat dacă i-a fost greu, părintele a răspuns: „Ceea ce se face din inimă nu e greu niciodată. Obstacolele pământești le putem vedea tot timpul și ne putem împiedica de ele. Dar eu sunt ferm convins că acestea sunt lăsate ca noi să ne ridicăm peste ele. Și Moise, cu ajutorul lui Dumnezeu, a știut să se înalțe pe fiecare treaptă fără să se împiedice, fără să se plângă.”
Și decanul Baroului Maramureș, avocatul Florin Andreicuț a avut cuvinte de laudă la adresa lui Moise. El a remarcat și premiera. „Unul dintre colegii care a intrat în profesie provine dintr-o țară a Africii, respectiv Coasta de Fildeș. Este o premieră și pentru noi, și pentru Uniunea Națională a Barourilor din România, să avem un coleg provenit dintr-o țară africană care, după 11 ani – cât a stat și studiat în România – reușește să intre în această profesie”, a spus el.
Moise lucrează deja la o casă de avocatură, unde este stagiar de acum.
El spune că „s-a îndrăgostit de Maramureș”, pentru că a găsit aici aceleași valori cu care a crescut în țara sa natală. „M-am îndrăgostit de Maramureș pentru că oamenii sunt foarte primitori. Și cultura mea de acasă am găsit-o aici. Aveam trei condiții: aici, la noi, ca să te respecte lumea, trebuie să fii harnic, simțit și recunsocător. Cu asta am ajuns până la Barou”, mai spune Moise, care spune că se simte maramureșan.
Totuși, plin de umor, spune și care este cea mai dificilă parte a vieții lui din Maramureș: „iarna!”. (CITEȘTE ȘI: PLĂTESC MII DE EURO CA SĂ ÎNVEŢE SĂ ZBOARE! A PILOTAT PRIMUL AVION LA 15 ANI, IAR AZI…)