Un polițist băcăuan cucerește munții pentru persoanele cu dizabilități. Dan Gârleanu, de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale din cadrul I.P.J. Bacău, a „bifat”, în trei zile, toate cele 14 vârfuri de peste 2.500 de metri din România, pe bicicletă, pentru a aduna banii necesari achiziționării a patru caiace adaptate cu echipament special pentru persoanele cu dizabilități și construirii unui ponton destinat transferului din căruţ în caiac.
Pentru Dan Gârleanu, meseria de polițist şi pasiunea pentru escaladă şi alpinism se împletesc foarte bine. Ambele îi oferă suficientă adrenalină şi nu îl lasă în pace niciodată. ”La serviciu fac sport, iar timpul liber reprezintă o continuitate a pregătirii fizice și psihice”, așa începe povestea polițistului îndrăgostit de natură și de tot ceea ce poate aduce o schimbare în bine în viața de zi cu zi.
”Ascensiunea unui munte reprezintă o luptă continuă cu depăşirea propriilor limite de înălţime şi curaj, dar în același timp reprezintă și țelul meu de a-i putea ajuta pe cei care își doresc să se simtă liberi pentru a putea trece peste orice fel de obstacole”, spune Dan Gârleanu.
În trei zile, a reușit să cucerească cele 14 vârfuri. Cinci luni s-a antrenat, timp în care a slăbit 12 kilograme. (CITEȘTE ȘI: MAI CEVA CA ÎN „VISURI LA CHEIE”! CUM A PRIMIT NEA GHEORGHE DIN BOLOVANI O CASĂ NOUĂ ÎN LOCUL CELEI CARE CĂDEA PE EL)
Poliţistul băcăuan Dan Gârleanu a reușit să alerge, să pedaleze și să ducă bicicleta în spate, pe cele 14 vârfuri de peste 2.500 de metri și pe distanța dintre ele pentru a obține donații care să ajute Asociația „Door To Outdoor” să achiziționeze patru caiace adaptate şi echipamentul necesar pentru persoane cu dizabilități. Banii din donații vor fi direcționați și către construirea unui ponton destinat transferului din căruţ în caiac.
”Am dorit să sprijin demersul Asociaţiei «Door To Outdoor» intitulat «Egali pe apă», prin care se urmăreşte accesul la sporturi nautice pentru persoanele cu dizabilități din județul Bacău și din împrejurimi, dar și promovarea mișcării și sportului în vederea creșterii calității vieții în rândul persoanelor cu dizabilități locomotorii”, explică polițistul Dan Gârleanu.
Acțiunea s-a desfășurat în cadrul evenimentului „BikeRun 14 Summits”, un eveniment sportiv 100% românesc de tip duatlon, care a luat startul pe 2 octombrie și s-a finalizat pe 5 octombrie.
Întotdeauna există un risc, însă, în toţi aceşti ani, Dan Gârleanu spune că a reuşit să câștige încrederea munților.
”Muntele este frumos în orice anotimp, dar deosebit de periculos. Inițial, am vrut să demarăm această acțiune în primăvară. Eram trei colegi, dar am anulat-o din cauza unor accidentări la antrenamente. Un coleg a suferit fractură de claviculă, iar eu am avut probleme la gleznă. Am anulat totul, dar nu am renunțat. Două persoane am pornit în expediție, dar, din păcate, colegul meu a renunțat din cauza epuizării fizice.
Eu am reușit să termin traseul. A fost o acțiune de suflet. Mereu m-am gândit la ceea ce pot face pentru cei de lângă noi, care nu sunt la fel de norocoși. E meritul întregii echipe, al tuturor colegilor, nu e doar al meu. Parcurgerea vârfurilor şi a crestei a fost deosebit de dificilă din cauza vântului care sufla în rafale de peste 50 km/h. Prin acest proiect am dorit să atragem atenţia asupra lipsei alternativelor de mişcare în rândul persoanelor cu dizabilităţi”, povestește Dan Gârleanu.
”Prima dată când am văzut un caiac pe apă mi-a dispărut, instantaneu, orice teamă și mi-am dorit să merg și eu caiacul, cu orice risc. Știam că e greu pentru că o persoană cu dizabilități are nevoi speciale. Mi-am spus că trebuie să o fac pentru că va fi cea mai frumoasă experiență, și chiar a fost ”, povestește Ramona Paraschiv. Marian, soțul Ramonei, este, la rândul lui, imobilizat într-un cărucior.
”Ne-am plimbat cu caiacul la Izvorul Muntelui, la Bicaz. Apa era destul de rece. Ne-au pus cu greutate în caiac, erau niște valuri destul de mărișoare și mai era și un tinerel care se dădea cu skijet-ul și făcea valuri, dar am reușit. A fost de vis”, completează Marian Paraschiv. (NU RATA: INTERVIU LA PESTE 130 DE METRI ÎNĂLȚIME! SPALĂ GEAMURI LA ETAJUL 34, DAR SPUNE CĂ “TAXIMETRIA ESTE PERICULOASĂ!”)
”Ca persoană cu dizabilități, a fost o experiență asemănătoare cu cea în care părinții își văd copiii făcând primii pași”, mai spune Ramona Paraschiv.
Start: 02.10.2020, ora 04:44 Câmpul lui Neag – Vf. Păpușa ( 4 h 35 m / 20,5 km ), Vf. Păpușa – Vf. Peleaga ( 5 h 10 m 21,8 km), Vf. Peleaga – Vf. Parâng ( 14 h 38 m 110 km), Vf Parâng – Vf. Lespezi ( 39 h 30 m 334 km), Vf. Lespezi – Vf. Călțun ( 39 h 55 m 335 km), Vf. Călțun – Vf. Negoiu ( 41 h 56 m 338 km), Vf. Negoiu – Vf. Vânătoarea lui Buteanu ( 52 h 24 m 350 km), Vf. Vânătoarea lui Buteanu – Vf. Viștea Mare ( 57 h 15 m 362 km ), Vf Viștea Mare – Vf Moldoveanu ( 57 h 44 m 363 km), Vf. Moldoveanu – Vf. Hartopul Darei ( 62 h 20 m 375 km), Vf. Hartopul Darei – Vf Dara ( 62 h 35 m 376,5 km), Vf. Dara – Vf. Omu ( 77 h 34 m 487 km) Vf Omu – Vf Capul Morarului ( 77 h 37 m 487,5 km), Vf. Capul Morarului – Vf. Bucura ( 77 h 45 m 488,5 km), Vf. Bucura – Râșnov (80 h 50 m 512 km). Viteza medie 9,5 km/h, media bătăi inimă 117/min, bătăi maxime 175/min, calorii arse 28.200.
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.