La Craiova trăiește un meșter unic, specialist în rame de tablouri sofisticate, dar și creator de plăcuțe rezidențiale personalizate ori de firme stradale care rezistă peste ani și ani. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă spune povestea inedită a lui Cornel Roșca. (VEZI ȘI: EL ESTE MEȘTERUL POPULAR CARE ÎMBRACĂ VEDETELE)
Viața meșterului craiovean a fost de la bun început tumultuoasă. A plecat în America, în vremea comunismului, dar s-a întors în țară după Revoluție. Cornel Roșca a învățat la New York, acum aproape trei decenii, să restaureze rame antice.
Odată întors în țară, a deschis prima și singura manufactură de rame muzeale din România. Dar nu s-a mulțumit doar cu atât, ci a reînviat tradiția plăcuțelor rezidențiale personalizate și a firmelor stradale clasice, reușind să creeze adevărate capodopere în domeniu. (CITEȘTE AICI: ULTIMUL OLAR DIN OBOGA)
“Tradiția acestor plăci premerge apariția, în secolul al XVIII-lea, a poștei engleze și a cartării localităților, pe atunci casele având nume în loc de numere, precum au astăzi. Totuși, orgoliul proprietarilor face ca tradiția lor să continue neabătut în țările anglosaxone și să se răspândească și în restul lumii”, explică meșterul.
Astfel că a ajuns să producă, la Craiova, plăci rezidențiale personalizate, pe gustul, forma şi dimensiunile dorite de client. Lucrările sale sunt la mare căutare atât în țară, cât și în străinătate, mai ales că paleta lor a fost mult extinsă. (CITEȘTE AICI: A învăţat meserie de la un sticlar surdo-mut. Creează globuri de Crăciun în casa părintească!)
„Plăcile sculptate pot deveni cadouri neaşteptate, care să impresioneze profund pe cei cărora le sunt destinate, prin forma, aspectul şi mai ales prin mesajul lor. O aniversare poate fi marcată printr-o placă cu un mesaj şi imagine sensibilă, amintind de locuri şi vremuri trecute.
Un sentiment anume poate fi comunicat cu putere şi într-un fel original tot cu ajutorul unor plăci personalizate, sculptate şi finisate manual. Astfel de plăci vor fi expuse şi privite cu drag pentru tot restul vieţii. Evident că mesajul lor este unul personal, la fel cum arta şi înfăţişarea lor sunt unice”, mai spune artistul.
La fel și în cazul ramelor. Fiecare este un unicat executat manual, cu minuţie, talent şi mândrie de către meşterii crescuţi şi formaţi în firma artistului. Folosind doar materiale tradiţionale precum lemn, gesso, bol de aurit, foiţă de aur şi argint autentic, Schlagmetal, precum şi tehnologii verificate pe parcursul veacurilor, ramele sunt finisate cu mijloacele şi arta maeştrilor europeni de odinioară, la standarde recunoscute de marile muzee ale lumii.
„Lucrările acestea sunt executate la comandă, în conformitate cu dorinţele clienţilor şi costă fiecare alt preţ, în funcţie de mărimea şi complexitatea comenzilor primite”, spune Cornel Roşca. (NU RATA: SECRETUL CERAMICII NEGRE DE LA VĂDASTRA)
Ramele originale create în atelierele meșterului se bucură de aceaşi grijă şi tratament în execuţie ca şi reproducerile ramelor de valoare istorică recunoscută, astfel încât ele dobândesc acele calităţi artistice şi de durabilitate care le vor permite să înfrunte secolele.
Datorită frumuseții şi calităţii lor, ramele au fost şi continuă să fie solicitate de către colecţionari rafinaţi.
În plus, Cornel Roşca este și printre puținii producători români de firme tradiţionale, personalizate, care, spune el, rezistă în timp chiar mai bine decât firmele luminoase moderne.
“Sculptate manual în lemn sau în înlocuitori de lemn, aceste firme sunt vopsite, pictate şi aurite, după nevoi. Sunt firme care accentuează clasa, stilul, experienţa, profesionalismul şi succesul utilizatorilor”, explică meșterul. (CITEȘTE ȘI: ULTIMUL OPINCAR AL OLTENIEI)
Iar clienții nu lipsesc: hoteluri, pensiuni, restaurante, crame, pub-uri, cafenele, magazine şi cluburi exclusiviste, birouri şi oficii profesionale, precum şi persoane particulare.