El este „Elvis Presley” din politică! A cântat în căminul de la Harvard și…
CANCAN.RO. site-ul nr. 1 din România, l-a descoperit pe Elvis Presley al politicii autohtone. Este vorba despre Sebastian Burduja, antreprenor civic și om politic, membru al Partidului Național Liberal. Sebastian Burduja a învățat să cânte la chitară încă din clasa a opta, împreună cu doi colegi de clasă, Petru și Șerban. Un an mai târziu, pe scena Balului Bobocilor Colegiului Național ”Mihai Viteazul”, a interpretat piesa „Poveste”, în stilul lui Ștefan Bănică Jr, fiind aplaudat la scenă deschisă.
De altfel, trebuie spus că Sebastian Burduja are un talent special: știe să cânte ca Elvis Presley! Așa a reușit să o impresioneze pe Holly, soția lui, atunci când s-au întâlnit la Harvard. De-a lungul anilor, a interpretat piese celebre precum „Blue Suede Shoes”, „Hound Dog” și „Burning Love”, fiind acompaniat de Alex Porro & Band. Formația este cunoscută mai ales pentru că a fost, ani la rândul, vocea și acompaniamentul din spatele concurenților care au participat la Vocea României. În documentarul nemților de la fundația Friedrich Naumann, Sebastian Burduja cântă la chitară melodia pentru copii „În pădurea cu alune”.
Sebastian Burduja provine dintr-o familie de preoți: „În viață să nu faci ceea ce poți, să faci ceea ce trebuie”
Foarte puțini cunosc un amănunt foarte interesant din viața sa. Sebastian Burduja provine dintr-o familie de preoți, dintre care doi au fost foarte cunoscuți în Moldova. Bunicul lui, preotul Ioan Pricop, a fost Protopop de Neamț timp de 25 de ani, după care a slujit încă pe atât ca paroh la Biserica Sf. Nicolae din centrul Bacăului. Preot înzestrat cu har, preotul Ioan Pricop a fost principalul motiv pentru care Sebastian Burduja a revenit în România după 12 ani petrecuți în America.
Sebastian Burduja povestește că a reușit să își vadă bunicul pe patul de moarte. Visul acestuia era ca nepotul său să revină în România. Sebastian i-a spus că nu poate reveni încă în țară, pentru că avea o viață liniștită în SUA, împreună cu soția lui americancă. Iar ultimele cuvinte pe care i le-a transmis Preotul Pricop au fost: „În viață să nu faci ceea ce poți, să faci ceea ce trebuie”. După câțiva ani, Sebastian Burduja a revenit în România.
Un alt ierarh foarte cunoscut din familia lui Sebastian Burduja a fost unchiul său, Ioachim Mareș (Vasluianul), cel care a reînființat Episcopia Hușilor după 1990. Episcopul Ioachim a rămas cunoscut pentru vocația aparte de ctitor și restaurator de biserici în Roman, Bacău și Vaslui. Totodată, el este cel care a pus piatra de temelie la Catedrala Înălțarea Domnului din Bacău, a treia ca mărime din țară, după Catedrala Neamului și Catedrala din Baia Mare).
Sebastian Burduja: ”Avem oameni minunați, dar nu știm cum să-i motivăm”
Sebastian Burduja și-ar dori ca românii să fie motivați, astfel încât să revină în patrie, cu atât mai mult cu cât, așa cum spune chiar el, ”nu ne lipsește mai nimic”.
”Mă frământă de foarte multă vreme o întrebare: de ce este România astăzi atât de jos, când ar putea fi atât de sus? Nu ne lipsește mai nimic. Avem oameni minunați, dar nu știm cum să îi motivăm să rămână acasă, deși sunt cea mai importantă bogăție a oricărei țări. Avem (încă) și resurse naturale. Am putea să ne dezvoltăm repede și bine”, spune Sebastian Burduja.
Sebastian Burduja recunoaște că este întrebat, de foarte multe ori, de ce s-a întors în România, de ce a renunțat la o viață fără griji și de ce și-a mutat familia. Are un răspuns simplu și fără echivoc.
”Sunt adesea întrebat ce caut în România. De ce am renunțat la o viață fără griji în America și mi-am mutat soția și fetița tocmai în România. E foarte simplu: România e acasă. «În viață să nu faci ce poți, în viață să faci ce trebuie», mi-a spus bunicul meu pe patul de moarte. Continui să mă lupt să fac ce trebuie în viață. E singura cale pentru a putea spune, la sfârșitul vieții mele, că am lăsat ceva în urmă acestei țări și acestei lumi”, declară Sebastian Burduja.