El este curajosul care, de 14 ani, scoate crucea din Dunăre, la Calafat, de Bobotează
Sărbătoarea „Botezului Domnului” a reunit, luni, în Portul Calafat, sute de credincioşi atât din localitate, cât şi din satele învecinate, veniți pentru a participa la slujbă și pentru a lua apă sfințită pentru gospodării. În municipiul Calafat, obiceiurile şi tradițiile locale se păstrează, de altfel, cu sfințenie, de sute de ani. (VEZI AICI: BOBOTEAZĂ 2020. CE SĂ NU FACI DE BOBOTEAZĂ)
Programul manifestărilor a început încă de dimineață, când în cele trei biserici – „Adormirea Maicii Domnului”, „Izvorul Tămăduirii” şi „Sfântul Nicolae s-a oficiat slujba – Sfânta Liturghie, apoi soborul de preoți, enoriaşii, aleși locali, dar şi reprezentanți ai administrației publice locale în frunte cu primarul Lucian Ciobanu s-au deplasat în Portul Calafat pentru Slujba de Sfințire a Aghiasmnei Mari şi aruncarea Crucii Sfințite în Dunăre.
Viorel s-a aruncat în apele reci ale Dunării
Curajosul Viorel Oancă (41 de ani), cel care de 14 ani recuperează crucea, s-a aruncat și în acest an în apele reci ale Dunării, el fiind premiat ulterior de primarul din Calafat. (NU RATA: TRADIȚII DE BOBOTEAZĂ. CE TREBUIE SĂ FACI PE 6 IANUARIE, DE BOTEZUL DOMNULUI CA SĂ AI NOROC TOT ANUL)
De Bobotează, care este una dintre cele mai importante sărbători, atât pentru ortodocși, cât și pentru catolici, sunt legate o mulțime de tradiții și superstiții. Boboteaza este ultima zi a ciclului sărbătorilor de Anul Nou, marcată în calendarul creştin de celebrarea Botezului Domnului. Este dedicată purificării mediului înconjurător, în special a apelor, de forţele malefice.
Sărbătoarea cuprinde motive specifice tuturor zilelor de reînnoire a anului: local se colindă, se fac şi se prind farmecele şi descântecele, se află ursitul, se soroceşte vremea şi belşugul holdelor în noul an, se spune că se deschide cerul şi vorbesc animalele.