„El Dorado” este și în România, nu doar la America Express, emisiunea Antenei 1. „Drumul Aurului” din care s-au extras tone întregi de metale prețioase
Nu doar concurenții din America Express au cucerit „El Dorado”, ci și românii, cu mult înaintea vedetelor de la Antena 1. Minele de la Sărăcâmb au fost închise la începutul anilor 2000, dar amintirea lor a rămas vie. Locul din România a dat zeci de tone de aur, argint și metale rare.
Și acum, la două decenii de la închiderea minelor de la Sărăcâmb din Munții Metaliferi, rămășițe de aur și alte metale rare și prețioase sunt vizibile. La poalele Dealului Calvaria Mare, conul vulcanului stins atrage turiști dornici să pășească pe „Drumul Aurului”. Locul ține vie amintirea mineritului aurifer din România și a reprezentat, vreme de decenii, un subiect de cercetare pentru savanții străini.
Succesul răsunător al minelor s-a sfârșit, odată cu ultimele lucrări ale muncitorilor din satul Săcărâmb. Construcțiile minere din împrejurări au fost dezafectate, dar câteva ruine au reușit să treacă de proba timpului.
„Minele de la Săcărâmb și Certej s-au închis prin anii 2005 – 2006, iar mulți localnici le-au regretat. Aveau de lucru, chiar dacă munca în mină a fost grea, iar după închiderea exploatării le-a fost greu să se mai angajeze altundeva, deși aveau nevoie de vechime în muncă. Unii s-au făcut ciobani ori au plecat din sat. Cu timpul, alți localnici sau oameni veniți în zonă, mai înstăriți, au renovat casele vechi și au construit pensiuni, pentru că satul atrage turiști. Dar nu toată lumea se descurcă, Sunt case fără canalizare, fără apă, iar iernile sunt grele aici”, spune Maria, o vârstnică din satul Săcărâmb, potrivit Adevărul.
(CITEȘTE ȘI: E noul ”El Dorado” al României!)
El Dorado, locul în care au concurat vedetele la America Express 2023
Drumul Aurului, sezonul 5 din emisiunea America Express, a adus concurenții pe urmele cuceritorilor spaniolo care credeau că acolo vor găsi aur și pietre prețioase. Conchistadorii erau atrași de zvonul potrivit căruia în această zonă vor găsi străzile pavate cu aur. Mulți au fost cei care și-au dat viața pe traseul periculos, cu expediții prin junglă, loc în care nu găseau hrană. Din punct de vedere geografic, zona este situată în Pădurea Amazonului, între Eduador, Peru, Columbia, Venezuela, Bolivia și Brazilia.
Mitul lui „El Dorado” a început în anul 1530, în Munții Anzi, odată cu conchistadorul Gonzola Jiménez de Quesada, cel care a descoperit populația Muisca. Locuitorii povesteau despre locul în care s-ar fi născut „Regele Aurit” și au reușit să-i determine pe mulți să plece în expediție. Don Pedro de Candia a fost primnul care s-a aventurat, la ordinul Reginei Isabel de Castilla, dar nu s-a întors cu viață.