James Harrison a fost un copil plăpând, iar la 14 ani, în 1951, medicii au fost nevoiți să-i îndepărteze unul dintre plămâni. A stat mult timp în spital, însă a reușit să-și recapete forța, a urmat un adevărat tur de forță pentru el. Timp în care a salvat milioane de cieți, donând sânge.
James Harrisson sau ”omul cu brațul de aur” a devenit cunoscut după ce ani de zile a donat sânge. De-a lungul timpului, el a donat de 1.173 de ori în 60 de ani, adică aproximativ o dată la fiecare 19 zile. Astfel, în tot acest timp, el a donat nu mai puțin de 551 de litri de sânge. A făcut asta pentru că atunci când avea doar 14 ani și i-a fost extirpat unul dintre plămâni, australianul a înțeles cât de important este să donezi sânge în mod regulat. Ba mai mult, el a considerat tot timpul că a fost salvat datorită generozității donatorilor anonimi, potrivit ABC News, citat de a1.ro.
Imediat ce a împlinit 18 ani, vârsta legală pentru a dona sânge în Australia, el a început să meargă cu regularitate la unul dintre birourile Crucii Roșii australiene pentru a duce la îndeplinire misiunea pe care și-o fixase.
Ba mai mult, după câteva donări, serviciile de sănătate din țară l-au contactat pe James Harrison, care considerat omul providenței. Din motive neclare, sângele său conține anticorpi anti-D, un tip extrem de rar și deosebit de valoros în lupta împotriva unei boli letale: boala hemolitică a nou-născutului, prin care anticorpii anti-D ai anumitor femei gravide distrug celulele roșii din sângele fetușilor.
La acel moment, în baza de date, el era singurul individ care avea anticorpii necesari pentru a lupta împotriva avortului spontan. Încă din 1967, după desfășurarea unor experimente cu acordul său, medicii au fost capabili să înceapă să injecteze ceea ce se numește Anti-D, un compus realizat în mare parte din plasma lui Harrison.
Se estimează că 17% din femeile gravide au nevoie de acest tip de injecție. Din moment ce James Harrison a donat sânge de mai bine de o mie de ori, se estimează că astfel a ajutat ca aproximativ 2.4 milioane de copii să fie aduși pe lume sănătoși, ținând cont de faptul că în Australia se recoltează 470 ml. de sânge de la fiecare donator. Astfel, de-a lungul celor 60 de ani, el a donat nu mai puțin de 551 de litri de sânge.
Conform medicilor, compoziția atipică a sângelui se datorează cantității mari de sânge pe care a primit-o la 14 ani, pe când i-a fost extirpat un plămân.
”Este, probabil, singurul meu talent”, mărturisea australianul care a salvat peste două milioane de copii de-a lungul timpului, printre care și pe nepoata sa, care a primit injecții anti-D, în 1992.