Asociațiile de voluntariat luptă să mobilizeze și în această perioadă de pandemie tineri din toată Europa care să sprijine comunitățile sărace. Un astfel de exemplu întâlnim și la Craiova, unde câțiva voluntari străini înfrumusețează clădirile, plantează copaci sau strâng deșeurile de pe râuri și încearcă, prin exemplul personal, să-i facă și pe alții mai responsabili.
Pandemia și restricțiile au redus activitățile sociale în care se implicau voluntarii, de teama unei posibile infectări cu coronavirus. La Craiova însă, o mână de tineri s-au gândit să facă perioada aceasta mai suportabilă. Printr-un proiect european, în jur de 10 tineri veniți din Germania, Franța, Polonia sau Spania s-au gândit să dea un aspect mai plăcut clădirilor din oraș, să planteze copaci sau să salveze natura de deșeuri. Zilele trecute au transformat zidul unei grădinițe din Craiova situate lângă penitenciar într-o expoziție de culori și desene animate.
Printre cei mai implicați voluntari am întâlnit-o și pe Anna, o studentă la medicină de doar 26 de ani din Polonia. Când nu face practică în spital, tânăra călătorește în scopuri umanitare. A vizitat nu mai puțin de 26 de de țări, iar recent a poposit în România, unde timp de două luni va fi voluntar pentru cauze sociale.
„De cele mai multe ori încerc să-mi fac călătoriile cât mai ieftine posibil pentru că, normal, ca student ai posibilități reduse. Dar banii nu ar trebui să fie o problemă care să te oprească să călătorerești și să descoperi”, spune Anna, venită din Polonia. (VEZI AICI: RECONSTRUIESC 10 CASE ÎN 5 ZILE!)
Thomas, în schimb, vine din Franța. Este primul an în care participă ca voluntar, iar la Craiova și-a folosit talentul la desen pentru a-i binedispune pe preșcolari, atunci când se vor întoarce în bănci.
„Am văzut această oportunitate în România și am zis, ooh, ce cool, hai să mergem în România pentru că nu știu nimic despre țara asta”, spune Thomas.
Cu pensule și vopsele în brațe, tinerii voluntari au adus pe zidurile grădiniței imaginea unor desene nemuritoare pentru copii. Mafalda este din Portugalia, are 25 de ani și a venit în România din pură curiozitate și dorință să ajute: „Am desenat câțiva copaci Lorax, din filmul realizat pe baza cărților dr. Seuss. Ne-am gândit că ar fi ceva magic pentru copii, apoi ne-au venit în minte desenele și am decis să pictăm un mic melc, ceva care să arate fericit și inocent. Iar acesta este șarpele din Cartea Junglei”.
Proiectul european prin care mai multe țări fac schimburi de voluntari a fost grav afectat de restricțiile de circulație însă organizatorii au găsit soluții. (NU RATA: El e avocatul-samurai care îi învaţă pe copii artele marţiale)
În țara noastră, numărul celor care sunt dispuși să facă muncă neplătită în folosul altora este mai redus decât în alte state, fapt care, spun sociologii, poate fi cauzat și de asocierea greșită cu „munca patriotică” din perioada regimului comunist.
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.