Ei sunt oltenii care vând (la propriu) castraveți grădinarului!
Comuna Izbiceni din judeţul Olt este renumită în întreaga ţară pentru că, aici, cei mai mulţi dintre localnici se ocupă cu legumicultura. Nu există gospodărie unde să nu fie ridicate cel puţin cinci solarii, de către fermierii care îşi asigură astfel existenţa. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă spune povestea inedită a legumicultorilor olteni. Au ajuns atât de cunoscuți că până și bulgarii, vestiți pentru culturile lor, vin să cumpere de la ei. (VEZI ȘI: LA 21 DE ANI, O OLTEANCĂ SCOATE BANI DIN… AGRICULTURĂ SUB ZĂPADĂ)
În județul Olt, la 14 kilometri de orașul Corabia, se află comuna Izbiceni. Încă de la intrare nu ai cum să nu observi solariile care se întind pe terenuri vaste sau în curțile oamenilor, lângă casele semețe ce vorbesc de prosperitatea celor care le dețin. 1.500 de locuitori au solarii. Este o afacere pentru ei, cei mai mulţi recunoscând că este chiar foarte profitabilă.
O istorie începută prin anii ‘70
Marin Râmaru este unul dintre cei mai mari fermieri din Izbiceni. Are nu mai puţin de 16 solarii, în care a plantat deja răsadurile de roşii. A investit anul acesta 90.000 de lei în cele două centrale care vor asigura încălzirea solariilor pentru ca plantele să se dezvolte cât mai repede. De 40 de ani face legumicultură.
„ – Din 1970.
– Şi nu v-aţi gândit niciodată să renunţaţi?
– Nu ne-am gândit, că de aici ne ducem randamentul, munca şi câştigul nostru de zi cu zi. Pentru noi rentează mai puţin, dar altă ocupaţie nu putem avea, pentru că solul este de aşa natură încât oamenii să se ocupe numai de legumicultură”, spune fermierul. (VEZI AICI: EXISTĂ UN SAT DIN ROMÂNIA UNDE TINERELE ÎNVAŢĂ SĂ FIE GOSPODINE. ŞCOALA DE NEVESTE)
Roșiile de aprilie, 20 de lei kilogramul
Acum se pregăteşte să iasă cu legumele mai devreme pe piaţă pentru că şi preţul va fi unul pe măsură. În aprilie, când vor ieşi primele roşii, le va vinde cu 20 de lei kilogramul pe pieţele din Capitală.
Istoria solariilor în Izbiceni a început prin anii ‘70. Dacă la început existau 50 de solarii, în zilele noastre legumele crescute în spații protejate se cultivă pe o suprafață de 500 de hectare.
„95 la sută este agricultură”
Şi tanti Elena are cinci solarii, care îi vor aduce anul acesta un profit destul de bun. (VEZI AICI: POVESTEA MINERULUI CARE A AJUNS SĂ DEȚINĂ CEA MAI MARE PEPINIERĂ DIN OLTENIA)
„- De când faceţi asta?
– De la 12 ani. Nu ne-am gândit niciodată să renunţăm pentru că asta ne-a fost sursa de trai pentru noi cei la ţară şi de aici din Izbiceni. Facem destule sacrificii, dar ce să facem, trebuie făcute şi astea”, spune femeia.
Autorităţile locale sunt mândre pentru că, datorită acestor fermieri, comuna a devenit cunoscută în ţară, dar şi în Bulgaria, pentru că de acolo, vara, vin foarte mulţi comercianţi să le ia legumele.
„Majoritatea oamenilor au grădină şi se ocupă cu agricultura pentru că aşa este în zonă, altceva nu prea au ce fac, 95 la sută este agricultură”, spune Florin Lazăr, viceprimarul localităţii.
Comuna Izbiceni numără peste 1.500 de legumicultori. Anul trecut au ocupat locul 1 în ţară, fiind localitatea cu cei mai mulţi fermieri care au obţinut cei 3.000 de euro, subvenție de la stat. (CITEȘTE AICI: FERMIERII OLTENI S-AU REORIENTAT! CULTIVĂ ROȘIA-CIOCOLATĂ, VINETELE ȘATIRATE SAU MOMORDICA DIN NEPAL)