Jandarmii olteni s-au întors acasă după ce au participat la misiunea NATO de consiliere a forțelor de ordine publică și securitate afgane. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă povestea lor emoționantă. (VEZI ȘI: AM GĂSIT SINGURUL DETAȘAMENT PRIVAT DE PARADĂ)
În cele aproape șase luni, jandarmii olteni au desfășurat cu succes zeci de misiuni de consiliere și protecție, confirmând, încă odată, valoarea pe care forțele românești o aduc misiunilor de consolidare a păcii în zonele post-conflict. Jandarmii au povestit însă și despre clipele de panică pe care le-au trăit în misiune, dar şi despre faptul că familia le-a lipsit foarte mult.
Căpitan Florin Dăscălescu și plutonier major Daniel Cojocaru sunt doi dintre jandarmii vâlceni care au participat la misiunea NATO de consiliere a forțelor de ordine publică și securitate afgane. Recent întorși acasă din Afganistan, cei doi camarazi spun că nevoia de a face tot ce poți în meseria aleasă și experiențele trăite de alți colegi i-au determinat să plece în această misiune.
Militarii au descris și trăirile lor din perioada petrecută în Afganistan. (NU RATA: POVESTEA ROMÂNULUI CARE A CUNOSCUT ”IADUL PE PĂMÂNT”. A SLUJIT 16 ANI ”LEGIUNEA STRĂINĂ”)
“Această misiune a fost pentru noi o adevărată provocare date fiind condițiile dure, starea de spirit permanent încărcată și tensionată, în alertă în fiecare moment. Cel mai greu am resimțit despărțirea de familie, dar a fost un risc pe care ni l-am asumat încă din primele momente”, a spus Florin Dăscălescu.
Şi plutonierul major Adrian Ivan, din Mehedinţi, s-a întors cu bine acasă din Afganistan. Adrian are 38 de ani, este căsătorit, iar, în jumătatea de an în care a fost în Afganistan, acasă i-a dus dorul copilul său.
Pentru îndeplinirea exemplară a atribuțiilor pe timpul misiunii, jandarmilor români le-a fost oferită de către general-maior Robert L. Marion, adjunctul comandantului CSTC-A (Combined Security Transition Command – Afghanistan), medalia NATO non-Article 5. Adrian și Florin au fost evaluați cu calificativul excepțional. (VEZI ȘI: POVESTEA CELUI MAI EXPERIMENTAT PILOT MILITAR DIN ROMÂNIA)
Imediat după ce au revenit în România, jandarmii au urmat un program specific de evaluare medicală și recuperare psihologică, înainte de a se întoarce la unitățile de unde provin. Ei au avut misiunea de a proteja consilierii jandarmi pe timpul deplasării acestora la diferitele instituții de ordine publică și securitate afgane.
Pentru a participa la această misiune, au trecut mai multe probe de verificare a cunoștințelor de specialitate, competențelor lingvistice în limba engleză, examenul psihologic, dar și cel medical. Până acum, Jandarmeria Română a dislocat 12 contingente în cadrul misiunii NATO din Afganistan. În prezent, Jandarmeria participă la nouă misiuni internaționale sub egida UE, ONU și OSCE. (CITEȘTE AICI: EL ESTE SUPER-POLIȚISTUL DE LA SLATINA!)
“Participarea jandarmilor români la misiuni specifice în Afganistan a debutat în anul 2011, iar rezultatele obținute au determinat organismele internaționale să solicite României participarea cu forțe specializate la misiuni de pregătire și consiliere a forțelor de securitate, solicitări care ne onorează, dar ne și obligă”, spunea fostul șef al Jandarmeriei, Constantin Florea, la plecarea în misiune a jandarmilor, în august 2019. (VEZI ŞI: Viaţa lor pare desprinsă din filmele de acţiune. Ei sunt „vânătorii” de bombe)