Ei sunt elevii craioveni care au creat un robot anti-COVID în 48 de ore
Cinci elevi din Craiova au reușit să conceapă și să pună în funcțiune, în doar 48 de ore, un robot medical revoluționar. Acesta oferă consultații primare pacienților diagnosticați cu COVID-19, le oferă sprijin și medicație primară și alertează camera de gardă în cazul în care starea lor se înrăutățește. CANCAN.RO vă prezintă toate detaliile.
Robotul inventat de elevii craioveni oferă date despre pacient și aparținătorilor, printr-un website. Elevii au conceput robotul în cadrul competiției PoliHack, un concurs de tradiție organizat de Universitatea Tehnică din Cluj.
„- Bună ziua!
– Bună ziua, domnule Stamate, cum vă simţiți azi?
– Bine”, aşa începe o zi cu robotul Mihaela, care verifică starea de sănătate a pacienţilor.
Invenția reduce la miminum contactul între bolnavi și personalul medical
Competiția PoliHack este una de tradiție în domeniul roboticii și este inițiată de Organizația Studenților din Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Acest concurs are teme care să fie realizate în 48 de ore. În ediția aceasta, la categoria juniori, tema a fost ca participanții să dezvolte ceva ce ar putea să fie de ajutor în contextul pandemiei. Ideea i-a atras și pe cinci elevi de la Colegiul Național ”Frații Buzești” din Craiova, care au fost premiați.
„Acest robot şi site-ul care vine la pachet au fost gândite pentru a ajuta spitalele în lupta cu pandemia. Scopul principal este de a reduce la minimum contactul personalului medical şi bolnavii cu simptome. (VEZI ȘI: PRIMELE IMAGINI CU ROBOTUL ALEXANDRU IOAN CUZA)
Robotul este dotat cu caracteristici care înlocuiesc interacţiunea dintre personal şi pacienţi”, spune Vlad Nedelcu, unul dintre elevi.
Robotul, gata să lupte alături de medici
„Proiectul nostru a parcurs un drum de la stadiul de idee până la stadiul de proiect. În 48 de ore am fost nevoiţi să construim robotul, dar și o aplicaţie şi un site. A fost destul de greu”, explică Mihnea Stamatie, un alt elev.
Robotul va putea ajunge acum în spitalele din întreaga ţară, dacă managerii acestora îl vor dori, pentru a-i ajuta în lupta anti-COVID-19.
Concursul a avut loc duminică, 6 decembrie, și a fost online. Pentru competiție, elevii au pregătit și un filmuleț prin care au arătat practic cum funcționează robotul în interacțiunea cu un pacient. (NU RATA: SE ÎNTÂMPLĂ ÎNTR-UN LABORATOR DIN SLATINA. MATERNITATEA DE ROBOŢI)
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.