Se spune că un câine este cel mai loial prieten al omului, iar prietenia dintre un om și un câine ține o viață întreagă. Câinii jandarmilor băcăuani dau zilnic lecții despre loialitate, dragoste, curaj, sacrificiu, devotament și încredere. Chiar dacă nu au grade militare, camarazii patrupezi sunt militari destoinici, fiind foarte bine integrați în viața militară. Pabaz – 6 ani, Rebad – 5 ani, Roia – 5 ani , Ogepa – 8 ani, Pebata – 8 ani şi Sap – 5 ani sunt câinii de serviciu ai Jandarmeriei din Bacău, pe care CANCAN.RO vi-i prezintă în exclusivitate.
Patrupedele au devenit ajutoare şi parteneri de încredere pentru misiunile la care participă jandarmii.
”Îi vedeți patrulând în misiuni sau îi aplaudați la exercițiile demonstrative însă ce nu știați despre ei este că, zilnic, aceste frumoase exemplare din rasa ciobănesc german se pregătesc, alături de conductorii lor, pentru a răspunde cu promptitudine misiunilor de ordine publică la care participă”, povestește Alexandra Dănculea, plutonier major din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău.
De fiecare dată, exercițiile zilnice se termină cu bună dispoziție. Nu lipsesc joaca, mângâierile sau o recompensă pe măsura efortului depus. Specializarea lor de serviciu este de intervenție, aplanarea stărilor conflictuale, participarea la misiuni de ordine publică, în special adunări publice sau competiții sportive. De asemenea, nu au ratat nicio festivitate dedicată Zilei Jandarmeriei Române, unde au defilat alături de colegii lor jandarmi, spre admirația tuturor, dar mai ales a copiilor, pe care îi atrag în jurul lor ca un magnet.
Ca orice câine de serviciu, Pabaz, Rebad, Roia, Ogepa, Pebata şi Sap ascultă numai de comenzile conductorilor cărora le-au fost încredințați încă de la preluarea lor din cadrul Centrului Chinologic de la Sibiu, aceștia fiind de altfel singurii care se ocupă de antrenamentul, îngrijirea și hrănirea lor. De asemenea, periodic, participă alături de dresorii lor la cursuri de specializare sau reatestare profesională, unde obțin rezultate bune și foarte bune. (VEZI ȘI: POVESTEA CÂINILOR-EROI DE LA CRAIOVA)
La nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău există o grupă de câini de serviciu condusă de către plutonierul adjutant Nechita Mihăiță, în care la momentul acesta sunt șase câini de serviciu. Aceştia sunt menţinuţi în activitate, până la vârsta de şapte-opt ani, după care sunt reevaluaţi, ulterior această perioadă fiind prelungită, dacă le permite condiţia fizică, respectiv sunt înlocuiţi şi sunt “pensionaţi”. Relaţia câine-conductor face ca, în cele mai multe cazuri, să fie preluaţi de cei care i-au dresat şi care, de altfel, îi cunosc cel mai bine.
”Colegii noștri speciali se bucură permanent de atenția și admirația noastră, prin loialitatea, disciplina, energia și curajul lor, fiind camarazi de nădejde în misiunile pe care le desfășurăm”, mai spune Alexandra Dănculea.
Toți cei șase câini și-au făcut stagiul la Sibiu, la Centrul Chinologic, locul unde patrupedele se antrenează ca să prindă răufăcătorii. După stagiul de pregătire, unii devin ”poliţişti”, alții ”jandarmi” sau ”pompieri”. La Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” din Sibiu, cadrele canine se pregătesc alături de partenerii lor. Câinii învaţă jucându-se şi devin cei mai buni în prinderea răufăcătorilor şi în depistarea drogurilor şi banilor. (NU RATA: POVESTEA EMOȚIONANTĂ A DRESORULUI CARE A LEGAT O PRIETENIE CU UN SCHNAUTZER ORB)
Toți „camarazii” trec printr-un proces lung de pregătire: de la maternitate ajung la predresaj, cât sunt încă foarte mici, apoi la dresaj cu alţi instructori pentru a învăţa comenzi şi pentru a memora mirosuri, sunt repartizaţi pe specializări şi trimişi în teritoriu, unde stau câteva săptămâni ca să se obişnuiască, iar ulterior se întorc în cadrul Centrului pentru cursuri de dresaj canin împreună cu conductorii lor – poliţişti, jandarmi sau pompieri.
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.