Despre efectul de piramida se vorbeste si se fac nenumarate experimente de zeci de ani, dar cresterea exponentiala a numarului de persoane care incearca, in timpul liber, sa experimenteze "minunile" produse de o piramida a inceput in anul 1930. In acel an, francezul Antoine Bovis a publicat o cartulie despre experientele sale cu o piramida construita chiar de el, dupa modelul piramidei lui Keops, dar la o scara micsorata si cu pastrarea stricta a proportiilor acesteia. Bovis a respectat, in cadrul experimentelor sale, si orientarea nord-sud a uneia dintre laturi.
La inceputul experimentelor privind efectul de piramida asupra plantelor se lucra cu doua plante, una fiind asezata intr-o piramida si a doua in afara ei. S-a observat ca plantele asezate sub piramida aveau o rata de crestere semnificativ marita fata de plantele care cresteau in conditii obisnuite (de sera sau de gradina). De asemenea, s-a observat ca rata de crestere a plantelor asezate intr-o piramida se intensifica si mai mult daca ghiveciul este asezat pe un suport, la o treime din inaltimea piramidei fata de baza ei.
Experimentele au continuat cu folosirea unor ghivece care aveau forma de con (care pastra proportiile piramidei lui Keops). Plantele crescute in astfel de ghivece au o crestere rapida si o inflorire puternica. Daca se cultiva plante aromatice in astfel de ghivece, parfumurile obtinute din aceste plante sunt mai intense. Efectul de piramida da rezultate spectaculoase si in producerea rasadurilor de orice fel: germinarea este redusa la aproape jumatate din timpul obisnuit, iar rasadurile astfel obtinute sunt viguroase si foarte rezistente la variatiile de temperatura sau umiditate. Un alt experiment interesant si foarte util in orice gospodarie priveste obtinerea fructelor, legumelor sau a verdeturilor deshidratate prin asezarea acestora pe rame de lemn cu plasa, la o treime din inaltimea piramidei fata de baza ei. Veti fi surprinsi sa constatati ca produsele puse la deshidratat isi pastreaza culoarea, gustul de produs proaspat si calitatile nutritive. Ultimele experimente pentru amatori constau acum in construirea de sere si solarii in forma de piramida. Calitatea legumelor si fructelor crescute de gradinarii amatori in aceste sere sunt absolut spectaculoase.