Efectele izolării la domiciliu. Specialiștii anunță un „baby boom”. Numărul bebelușilor născuți în România ar putea depăși 200.000
Unele dintre primele efecte pozitive ale restricțiilor impuse încă de la începutul pandemie la noi în țară a început să se vadă. Estimările indică un adevărat ,,baby boom’’ în România, în următoarele luni. Peste 200.000 de copii ar urma să se nască în 2021, mai ales în lunile iulie și august.
Potrivit specialiștilor, „baby boom-ul’’ a început să se vadă deja. În luna martie 2021, numărul nou-născuților a fost mai mare cu 1749 față de aceași lună din 2020, iar perspectivele indică un adevărat ,,baby boom’’ în următoarele luni, potrivit unei analize citate de Mediafax.
Potrivit celor mai noi date de la Institutul Național de Statistică, în luna martie 2021 s-a înregistrat naşterea a 13.606 copii, cu 1790 mai mulţi copii decât în luna februarie 2021.
Citește și: Miracolele există de Crăciun. O mamă a înviat din morți împreună cu fiul său nou-născut
Creșterea este datorată pandemiei
Medicii spun că asistăm la un fenomen în creștere, stimulat de condițiile speciale din pandemie. ,,Oamenii au stat mai mult în casă și acest lucru i-a făcut să fie mai atenți și mai preocupați de viața de cuplu.
Pentru cuplurile care nu erau decise să facă pasul spre natalitate, pandemia a fost un adevărat stimul, dorința de a avea un copil trecând peste toate provocările generate de criză’’, afirmă dr. Edu Antoine, conferențiar universitar, de la clinica Amca Medical.
Potrivit datelor clinicii, numărul femeilor care au rezervat o vizită prenatală a crescut semnificativ în ultimele 4 luni. Și alte clinici specializate au înregistrat date similare.
Statisticile INS arată că sporul natural negativ a crescut în luna martie 2021 faţă de cel din luna martie 2020 (-16293 persoane în luna martie 2021, față de -10734 persoane în luna martie 2020).
În 2020 s-a înregistrat un record negativ
2020 a fost anul cu cele mai puține nașteri din 1967, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică. Au venit pe lume 161.320 de copii, cu peste 40.000 mai puțini ca în anul 2019.
Potrivit estimărilor, în 2021, numărul copiilor nou-născuți ar putea trece de 200.000, cu un vârf de nașteri în perioada iulie-august 2021.
Cele mai multe femei însărcinate în această perioadă provin din mediul urban, au vârste între 25-39 ani și se află, în cele mai multe cazuri, la primul copil.
,,Gravidele provin, în multe cazuri, din cupluri cu 7-8 ani de relație pentru care, cel puțin până acum, natalitatea nu a reprezentat o prioritate. Am avut și multe femei aflate la al doilea copil, în special în jurul vârstei de 32-36 de ani.
În cazul femeilor tinere, cu vârste de până în 25 de ani, natalitatea reprezintă încă un procent redus, cauzele având legătură cu statutul marital, cu condițiile economice și cu focusul pe job’’, arată statisticile.
Statisticile sunt valabile și în alte țări
Creșterea numărului femeilor însărcinate vine să confirme un fenomen anticipat în astfel de perioade. Nu numai în România se întâmplă acest lucru. Spre exemplu, Marea Britanie înregistrează cel mai mare număr de gravide din ultimii 5 ani.
Potrivit datelor Serviciului Național din UK, încă din septembrie 2020 numărul vizitelor prenatale la clinicile specializate a crescut semnificativ (58.135 de rezervari) – cel mai mare număr pentru luna respectivă din 2015 și în creștere cu 6,8% față de anul 2019.
„La Stampa” scrie că în perioadele de criză, cu puternice conotații sociale, oamenii devin mai atenți la natalitate, își doresc mai mult să aibă un copil.
S-a întâmplat acest lucru, de exemplu, după cel de-al Doilea Război Mondial, după tragedia de la WTC și după tsunami-ul din 2004, din Oceanul Indian.
Nu rata: Video emoționant. Cum și-a întâmpinat milionarul Gianluca Vacchi fetița nou-născută acasă