Epilarea cu ceară este, pentru femei, metoda clasică de a scăpa de părul nedorit de pe corp. Dacă însă nu este făcută ”ca la carte”, într-un salon de înfrumuseţare ori acasă, epilarea cu ceară poate lăsa ”urme”, având anumite efecte adverse. Iată care sunt efectele negative ale epilării cu ceară şi cum pot fi ele combătute! (VEZI ŞI: De ce nu e bine să iei antibiotice. Ce trebuie să ştii despre viruşi, bacterii şi rezistenţa la antibiotice)
Trebuie ştiut că acest lucru este valabil atât în privinţa epilării cu ceara tradiţionala, cât şi a epilării cu ceara de unica folosinţă, iar efectele secundare apar dacă nu sunt respectate câteva reguli elementare, arată sfatulmedicului.ro
Înroşirea şi inflamarea pielii sunt efecte secundare răspândite ale epilării cu ceară, deoarece epiderma suferă o mică “agresiune” în procesul de smulgere al pilozităţii. Înroşirea pielii este cu atât mai accentuata cu cat firele de par au rădăcini mai puternice (lucru foarte des întâlnit la primele şedinţe de epilare).
În unele cazuri, se poate produce chiar o uşoară inflamare a pielii, pe care o putem însă ameliora cu ajutorul unguentelor cu antibiotic şi a uleiurilor după epilare fără alergeni. Dacă vă număraţi printre persoanele care se confrunta cu astfel de inflamaţii post-epilatorii, aveţi grijă să aplicaţi un unguent cu antibiotic sau un ulei de calitate, fără alergeni, după fiecare epilare. Roşeaţa şi inflamaţiile vor dispărea în maxim 5 ore.
Coşurile şi iritaţiile post-epilatorii apar în general din cauza neglijenţei noastre. Astfel, înainte de epilare, vă recomandam să spălaţi riguros, atât pielea, cât şi ustensilele de epilat, de preferinţă cu un săpun antibacterian. Îndeosebi spatula cu care aplicaţi ceara trebuie dezinfectata foarte bine.
O alta metoda de asigurare a unei igiene optime în timpul epilării este să purtaţi mănuşi sterile. Dupa epilare, dezinfectaţi cu spirt zona epilată si aplicaţi praf de Baneocin. Pe lânga rolul antibacterian, Baneocinul vă ajută să va menţineţi pielea fina pentru mult timp.
Indiferent de metoda de epilare folosita, firele de par tind sa crească sub piele, mai ales în zonele în care aceasta vine în contact strâns cu hainele. Practica arata totuşi că, în cazul epilării cu ceară refolosibila sau al utilizării unui aparat de epilat cu ceara de unica folosinţă, efectul este de mai mica amploare decât în cazul epilării cu aparate electrice. Pentru a reduce cât mai mult efectul secundar al creşterii firelor de păr sub piele, este foarte important sa realizaţi o exfoliere periodica a pielii. Astfel, este indicat sa aplicaţi un scrub sau sa folosiţi un săpun abraziv, cel puţin o data pe săptămână. Dacă acest tratament nu rezolvă, în cazul dumneavoastră, problema firelor de par crescute sub piele, puteţi încerca să aplicaţi un scrub delicat în fiecare zi, în timpul duşului. (NU RATA, AICI: Beneficiile ceaiului de tei. Ajută imunitatea, previne cancerul, detoxifică organismul, reduce febra, scade tensiunea)
Învineţirea pielii este un efect mai rar întâlnit al epilării cu ceară, dar totuşi de temut. De reţinut că vânătăile post-epilatorii pot fi evitate foarte uşor, respectând câteva reguli simple: aplicaţi întotdeauna ceara în sensul de creştere al firului de păr şi extrageţi în sens opus, ţinând contra pielea. Această metodă este valabilă atât în cazul epilării cu ceară tradiţională, cât şi al epilării cu ceară de unică folosinţă.
Arsurile la nivelul pielii sunt posibile numai în cazul epilării cu ceară tradiţională, în condiţiile supraîncălzirii cerii şi a aplicării fără testare prealabilă. Pentru a preveni arsurile, vă recomandăm să testaţi ceara pe o porţiune mică a mâinii, înainte să o aplicaţi pe zonă de epilat, pentru a vedea dacă temperatura este cea potrivită.
O altă metodă de prevenire a arsurilor este să încălziţi ceara într-un încălzitor de ceară cu termostat, aparat ce va permite să setaţi temperatura de încălzire. Iar dacă doriţi să refolosiţi ceara utilizată, puteţi opta pentru un aparat de tip decantoare ceară cu termostat. Acestea permit atât încălzirea controlată a cerii, cât şi filtrarea şi refolosirea acesteia în condiţii de maximă igiena.
Schimbarea culorii pielii după epilarea cu ceară se va produce cu siguranţă dacă anterior v-aţi expus la soare. Prin epilare, un strat foarte subţire de piele este exfoliat, astfel încât va ieşi la iveală o culoare apropiată de culoarea naturală. Deşi nu este vorba propriu-zis despre o “afectiune” a pielii, dacă ţineţi la bronzul dumneavoastră, e bine să va epilaţi cu 2 zile înainte de expunerea la soare. (VEZI AICI: Beneficiile strugurilor. Pot preveni cancerul, bolile de inimă, constipaţia, dar ajută şi la tratarea acneei)