Educație pe timp de război. Evelina este o elevă olimpică în clasa a IX-a din Cernăuți, la liceul din Dranița. A câștigat locul întâi la Olimpiada de Limba și Literatura Română din Ucraina și are de gând să își continue studiile în România. Școala pe timp de război nu e ușoară. În cadrul unui interviu, a oferit mai multe detaliile legate de pasiunile și dorințele sale, dar și despre modul în care se desfășoară activitatea didactică pe timpul conflictului armat. Iată mai jos, în articol, povestea Evelinei Gudan.
Evelina Gudan este elevă în clasa a IX-a la liceul din Dranița, Cernăuți. A luat locul întâi la Olimpiada de Limba și Literatura România, dar și locul al II-lea pentru aceeași olimpiadă, pentru clasele IX-XI. Recent, a participat la un eveniment la Tulcea – 140 de ani de la înființarea colegiului dobrogean „Spiru Haret”. A fost greu, mărturisește eleva, dar a avut parte de un real succes.
Procesul educațional a avut de suferit, având în vedere situația sensibilă din Ucraina. Evelina Gudan a mărturisit, printre altele, că atunci când sună alarma, elevii sunt mutați într-un subsol. Doar că acolo nu se poate învăța, din motive lesne de înțeles.
„E cam greu cu sunete de alarmă, însă ne dezvoltăm mai departe că nu avem ce face. Învăţătura la noi e principal. Suntem puţini în şcoală. De exemplu, în clasa mea suntem nouă elevi şi avem ore ca de obicei. Avem subsol unde ne ducem când sună alarma, dar acolo nu putem face lecţii, pentru că suntem stresaţi şi aşteptăm ştiri. Când alarma e gata, plecăm înapoi şi facem lecţiile mai departe”, a povestit Evelina Gudan.
Vezi și LIMBA ROMÂNĂ A DEVENIT LIMBĂ OFICIALĂ ÎN REPUBLICA MOLDOVA!
Dar privește către viitor foarte încrezătoare și își dorește să își continue studiile în România, chiar dacă despărțirea de țară este grea. Încă de la o vârstă fragedă, a avut certitudinea că viitorul ei va fi legat de limba română. Se gândește, deja, ce va face în viitor.
„Când eram mică, voiam să transmit iubirea mea tuturor şi să pun zâmbetul pe buzele tuturor. Şi acum cred că voi face acest lucru şi voi transmite iubirea mea faţă de limba mea maternă, limba română. Şi voi face ca toţi oamenii să cunoască cât de puţin din această limbă. Nu ştiu dacă voi fi profesoară de limba română, dar mă gândesc la ceva lingvistică. Mi-aş dori să fac studiile în România, dar să mă despart de ţară e cam greu, pentru că aici am familia, am rude”, a mai spus Evelina Gudan.
„Relaţiile mele cu limba română sunt foarte deosebite. M-am îndrăgostit de ea încă din copilărie, de la primul cântec al mamei, de la primele cuvinte rostite şi de la primele poveşti citite. De la primele litere scrise deja simţeam o căldură specifică. Eram sigură că viitorul meu va fi strâns legat de această limbă. Mai profund am început a descoperi această limbă de la orele de română din satul natul. Aveam o plăcere să aflu din ce în ce mai mult din gramatică, istoria, îndeosebi din literatura limbii române”, a mai spus adolescenta, pentru Agerpres.
Sursă foto: Facebook