Peste 136.000 de candidaţi din toate promoţiile s-au înscris pentru susținerea exaenului de bacalaureat ale cărui probe scrise încep, luni, şi se vor susţine în 440 de centre din întreaga ţară. Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen şi pe site-ul edu.ro, este prevăzută pentru data de 4 iulie. (Vezi și: Calendar Bacalaureat 2018)
Anul acesta Ministerul Educaţiei a publicat in exclusivitate pe edu.ro cateva modele posibile de subiecte pentru examenul de BAC 2018 la limba şi literatura română. Modele de subiecte Evaluarea Națională 2018 la Limba și literatura română
Anul trecut, elevii care au terminat liceul la profilul uman au avut, la partea a treia a examenului la limba română, de prezentat relaţia dintre două personaje dintr-o operă scrisă de Marin Preda. La a doua cerinţă s-a solicitat conceperea un text argumentativ despre activităţile extraşcolare în educaţia cinematografică. ( Subiecte și barem la limba și literatura română, la Bacalaureat 2018)
Subiectele au fost structurate în trei părţi, fiecare valorând câte 30 de puncte, 10 puncte fiind cele din oficiu.
Candidaţii au avut, la primul subiect al examenului, de rezolvat nouă cerinţe referitor la un fragment dintr-o poezie scrisă de Ion Vinea, iar la a doua parte, elevii au avut de redactat un text argumentativ de 150-300 de cuvinte în care să explice utilitatea activităţilor extraşcolare în educaţia cinematografică. La ultima parte, cea care a fost şi cea mai complexă, absolvenţii de liceu au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte în care să prezinte relaţia dintre două personaje dintr-o operă scrisă de Marin Preda, subiect la care majoritatea elevilor a abordat romanul „Moromeţii”.
Absolvenţii de liceu de la profilul real au avut, luni, la al treilea subiect de la proba de limbă română, de caracterizat un personaj dintr-un text narativ al lui Liviu Rebreanu sau Ioan Slavici. Elevii au mai avut de scris un text argumentativ despre rolul comunicării într-o echipă. (Vezi și: Luni încep probele scrise ale Bacalaureatului 2018! Peste 135.000 de elevi s-au înscris la examen)
Subiectele la proba de limba şi literatura română au fost structurate în trei părţi, fiecare valorând câte 30 de puncte, 10 puncte fiind cele din oficiu.
La prima parte, elevii au avut de rezolvat nouă cerinţe formulate pe baza unui fragment din poezia „Alt cântec” scrisă de Adrian Maniu.
La al doilea subiect, absolvenţii de liceu au avut de scris un text argumentativ de 150-300 de cuvinte despre „rolul comunicării în reuşita unui proiect de echipă”, iar la ultima parte, care este cea mai dificilă, candidaţii au avut de redactat un eseu în care să caracterizeze un personaj dintr-un text narativ a lui Ioan Slavici sau al lui Liviu Rebreanu.
Afişarea primelor rezultate la limba şi literatura română este prevăzută pentru data de 4 iulie, până la ora 12.00. În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, între orele 12:00-16:00. Rezultatele finale ale Bacalaureatului 2018 vor fi făcute publice pe 10 iulie.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. În primul rând, el trebuie să fi susţinut toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. În plus, el trebuie să aibă minimum nota 5 la fiecare dintre probele de la examenul de Bacalaureat, iar media finală trebuie să fie cel puţin 6.
Mediafax va publica în exclusivitate subiectele, baremul şi modul de rezolvare pentru proba la limba şi literatura română a examenului de BAC 2018.