Edmond Niculusca reimaginează Bucureștiul și face o petrecere in mijlocul orașului

Publicat: 28/05/2024 | 18:05

În weekendul 1-2 iunie, de la orele 10.00 la 23.00, intersecția străzilor Christian Tell și Biserica Amzei se va transforma într-un spațiu pietonal temporar, devenind o piațetă a culturii și a creativității, o intersecție eliberată de mașini, dar plină de oameni din toate colțurile orașului. Timp de două zile, intersecția unde se învecinează Biserica Amzei, La Mița Biciclista Stabiliment Creativ și Ambasada Franței din București va deveni un loc al convivialității, un spațiu sigur, mai puțin poluat și mai verde în jurul unui obiect-instalație, „Masa Nesfârșită”, realizată de artistul și arhitectul francez Olivier Vadrot, metafora perfectă „a întâlnirii și a dialogului” .

Amzei Block Party, conceput de La Mița Biciclista Stabiliment Creativ prin ARCEN, este o inițiativă ce propune reimaginarea scuarurilor și a spațiilor publice ale Bucureștiului istoric prin pietonalizare și înverzire temporară, o invitație la un alt mod de a gândi și de a trăi orașul.

Propunem zi de zi un alt mod de a trăi în oraș, și asta nu se oprește în spatele zidurilor casei La Mița Biciclista, ci dimpotrivă, reverberează în spațiile din jurul acestei case salvate, restaurate și redeschise marelui public. Amzei Block Party pune deasupra tuturor intereselor VECINĂTATEA și trebuie să știți că este doar începutul unei intervenții majore de reimaginare și înverzire a spațiului urban din această zonă istorică. Mai mult spațiu public pentru pietoni înseamnă mai mult dialog și mai multă toleranță. De la această idee am creat instalația „Masa Nesfârșită” care va fi practic coloana vertebrală a întregului eveniment stradal – o metaforă a întâlnirii între oameni care poate fi fără sfârșit.” a declarat Edmond Niculușcă, președinte ARCEN și membru fondator La Mița Biciclista.

Experiența întâlnirii între generații va fi marcată și prin delicatesa acestei ediții create în laboratorul La Mița Biciclista: orezul cu lapte, desertul multor generații de copii din România, care va fi reinterpretat și degustat la festivalul care se deschide chiar de 1 iunie.

Masa Nesfârșită, atracția principală a evenimentului

Intersecția va găzdui, timp de două zile, Masa Nesfârșită, un obiect-instalație creat de arhitectul și artistul francez Olivier Vadrot, cunoscut pentru structurile pe care le-a conceput de-a lungul timpului pentru numeroase centre de artă contemporană (Centre Pompidou, Collection Lambert), festivaluri (Nuit bleue, Un Nouveau Festival) sau școli din Franța.

Pentru Amzei Bloc Party, Vadrot a imaginat o variație a celebrei sale opere, La table sans fin, o masă creată pentru a funcționa ca spațiu comun și sigur de întâlnire, de dialog, de dezbatere, de petrecere a timpului liber, pentru a încuraja convivialitatea, vecinătatea și democratizarea spațiilor publice. Masa, care poate găzdui 180 de persoane, îndeplinește funcții multiple.

Pe de o parte, ne ajută să (re)descoperim ce înseamnă să petrecem timpul împreună și să ne bucurăm de activitățile variate care pot lua naștere într-un oraș al oamenilor. Pe de altă parte, este o instalație ce asigură umbră și aer atunci când se face cald, iar capitala devine irespirabilă, oferind în același timp un spațiu sigur pentru toată lumea: copii, adulți și oameni în vârstă.

Un program care invită la dialog, conectare și înțelegere a orașului în care trăim

10.30-12.00 | Dialoguri despre spațiul public. Conversațiile vor juca un rol esențial la Amzei Block Party, permițându-ne să abordăm împreună, cu ajutorul profesioniștilor, temele specifice înțelegerii spațiului public bucureștean. Sâmbătă și duminică, între orele 10:30 și 12:00, vor avea loc o serie de dialoguri moderate de Edmond Niculușcă, unul dintre fondatorii La Mița Biciclista, despre cum poate fi (re)imaginată intersecția străzilor Christian Tell cu Biserica Amzei, rolul scuarurilor și curților urbane și cum influențează pietonalizarea „normalizarea” relației locuitorilor cu propriul lor oraș. Vor fi invitați arhitecta Iulia Stanciu, profesor dr. la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, sculptorul Virgil Scripcariu, autor a numeroase sculpturi în spații publice emblematice din capitală, conf. univ. dr. Bogdan Suditu, Ștefan Vianu, profesor de filozofie la Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, dar și Gruia Bădescu, arhitect și cercetător la Universitatea din Konstanz (Germania).

12:30-22.00 | Expoziție FRAGMENTE din patrimoniu: un demers despre o citire și intervenție acceptat fragmentară asupra valorilor discrete din patrimoniu. Expoziția este realizată de către studioul de arhitectură STARH și studenții arhitecți coordonați de arh. Iulia Stanciu și va propune o serie de reimaginări și reinterpretări ale spațiilor abandonate din intersecția străzilor Christian Tell și Biserica Amzei, o expoziție de machete realizate în lut la Școala de la Piscu. Vernisajul expoziției va avea loc sâmbăta, la ora 12.30, însă tururi ghidate explicative se vor ține în ambele zile, între orele 13.00 – 22.00

14.00-17.00 | Atelierele de guerilla gardening, deschise atât pentru copii, cât și pentru adulți, între orele 14:00 și 17:00 (sâmbătă și duminică), vor oferi premisa unui demers atât de necesar nu doar comunității, ci și mediului. Participanții vor putea afla cum pot înverzi orașul. În plus, cu toții vor pleca de la ateliere cu mingi de pământ pline de semințe care pot germina prin curțile și terenurile goale ale Bucureștiului. Atelierul este realizat cu sprijinul Asociației Climato Sfera.

14.00-14.45 // 16.00-16.45 | Plimbări imaginare prin zona Amzei conduse de Andreea Apostu, Edmond Niculușcă și Alberto Groșescu, vor oferi o mai bună înțelegere și cunoaștere a zonelor Amzei și Victoriei, explicând atât specificitățile arhitecturale ale locurilor, cât și contextul istoric și social al acestora. Plimbările vor avea loc la „masa nesfârșită” atât sâmbătă, cât și duminică, între orele 14:00-14:45 și 16:00-16:45.

17.30-18.30 | Dans în stradă cu CORPZero. O seară de improvizație atât sâmbătă, cât și duminică, în care spațiul și strada se vor umple cu mișcare, muzică și orice altă informație creată spontan si plonjată printre participanți. Un performance la care oricine vrea va putea participa ca o expresie liberă a creativității în spațiul public și a dansului ca formă de libertate și exprimare.

20.00-21.30 | Concertul de muzică lăutărească cu Corina Sîrghi și taraful Jean Americanu de sâmbătă va încheia prima seară a festivalului într-un mod autentic, oferindu-ne încă un prilej pentru a petrece împreună și a ne conecta cu cei din jur în cel mai bucureștean mod cu putință.Iar duminică, la finalul evenimentului Amzei Block Party, va avea loc un concert de muzică jazz contemporan cu Trio Amphitrio. Pe întreaga durată a weekendului, atmosfera va fi asigurată de Abasc, care va face selecția muzicală în cele 26 de ore de festival.

23.00-04.00 | AfterParty. Începând cu ora 23.00, ne vedem în saloanele Miței Biciclista la un Afterparty care va dura până la răsăritul Soarelui zilei următoare. Summer Hits Night este tema serii, celebrăm începutul verii și dansăm până dimineață pe muzica pusă de DJ Cristache și ne revigorăm cu cocktailurile de vară produse de mixologii noștri. Biletele pentru Amzei Block Afterparty pot fi achiziționate de pe https://lamitabiciclista.iabilet.ro/, iar accesul se va face doar pe bază de bilet începând cu orele 22.30.

Delicii și amintiri din copilărie

Masa nesfârșită este locul perfect de întâlnire, dialog și (re)descoperit gusturile copilăriei, combinate cu rețete gastronomice clasice sau contemporane: vedeta este orezul cu lapte, dar nu vor nici lipsi produsele de viennoiserie din laboratorul La Mița Biciclista: Croissant Beignet, Papillon Praliné, Croissant cu Zmeură sau New York Roll. În completare am pregătit o varietate de băuturi homemade perfecte pentru o zi de vară: Grapefruit Soda, Homemade Cola, Homemade Fanta, Cold Brew, dar și 12 Signature Cocktails.

Amzei Block Party este un eveniment cu intrare liberă, la care toată lumea este invitată.