Economia mondială, în pericol! Banca Mondială ne avertizează asupra riscului unei recesiuni globale
Banca Mondială face previziuni îngrijorătoare pentru anul 2023. Membrii instituției sunt îngrijorați de faptul că „noi șocuri negative” ar putea împinge economia mondială în recesiune anul acesta, statele mici fiind deosebit de vulnerabile.
Avertismentul este conținut într-un rezumat al raportului bianual „Global Economic Prospects”, care urmează să fie publicat marți și care este vizibil pe site-ul Open Knowledge Repository al grupului.
Chiar dacă nu ne confruntăm, în clipa de față, cu o criză, este de așteptat ca în acest an creșterea globală „să încetinească brusc, reflectând înăsprirea sincronă a politicilor menite să limiteze inflația foarte ridicată, înrăutățirea condițiilor financiare și perturbările continue cauzate de invazia Rusiei în Ucraina”, a precizat Banca Mondială, conform Observator News.
Creditorul cu sediul la Washington a anunțat că sunt necesare „eforturi urgente la nivel mondial și național” pentru a atenua riscul unei astfel de încetiniri, precum și al dificultăților legate de îndatorare în economiile de piață emergente și în curs de dezvoltare (EMDE), unde se așteaptă ca creșterea investițiilor să rămână sub media ultimelor două decenii.
„Este esențial ca factorii de decizie politică din EMDE să se asigure că orice sprijin fiscal se concentrează asupra grupurilor vulnerabile, că așteptările privind inflația rămân bine ancorate și că sistemele financiare continuă să fie rezistente”, a afirmat acesta.
Dobânzile vor crește considerabil în 2023
Bancherii centrali din întreaga lume măresc agresiv ratele dobânzilor pentru a atenua presiunile asupra prețurilor, iar guvernele sprijină întreprinderile și gospodăriile prin limitarea costurilor energetice, potrivit bloomberg.com.
Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a început anul 2023 cu un avertisment potrivit căruia lumea se va confrunta cu „un an greu, mai greu decât cel pe care îl lăsăm în urmă”. O treime din economia mondială va fi în recesiune, deoarece SUA, UE și China încetinesc simultan, a declarat ea în cadrul emisiunii „Face the Nation” de la CBS, într-un interviu difuzat la 1 ianuarie.
Cea mai mare inflație din ultimele decenii
Activitatea economică mondială se confruntă cu o încetinire generalizată mai accentuată decât se aștepta, iar inflația este mai ridicată decât cea înregistrată în ultimele decenii. Costul vieții, înăsprirea condițiilor de creditare în majoritatea regiunilor, invazia Rusiei în Ucraina și pandemia COVID-19 care se agravează în China, sunt factori care cântăresc puternic.
NU RATA: BANCA MONDIALĂ, PROGNOZĂ DESPRE EFECTELE PANDEMIEI. CÂT VA DURA RECESIUNEA
Se preconizează o încetinire a creșterii globale de la 6,0 % în 2021 la 3,2 % în 2022 și la 2,7 % în 2023, conform FMI. Acesta este cel mai slab profil de creștere din 2001, cu excepția crizei financiare mondiale din 2008 și a fazei acute a pandemiei COVID-19. Inflația globală va crește de la 4,7 la sută în 2021 la 8,8 la sută în 2022, dar va scădea la 6,5 la sută în 2023 și la 4,1 la sută în 2024. În consecință, există un risc ridicat în ceea ce privește stagflația, având în vedere ansamblul de factori cauzatori, mai exact situația economică în care rata inflației este mare, creșterea economică este mică sau nulă, iar rata șomajului este înaltă.