Echinocţiul de primăvară 2020 are loc vineri, 20 martie, şi este momentul în care începe primăvara astronomică. Totodată, este o zi plină de tradiţii, obiceiuri şi superstiţii din popor.
Echinocţiul de primăvară este sinonim cu începutul noului an agrar, iar în unele zone rurale ale ţării, se strâng copii să bată pământul cu beţele pentru a alunga frigul. Activitatea lor este însoţită şi de un cântec: „Intră frig şi ieşi căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură”.
În nordul ţării, mai exista un obicei foarte rar legat de această zi. Copiii se strângeau în mici grupuri, împodobeau o creangă de copac iar apoi mergeau să colinde din casă în casă.
De asemenea, în această zi se mai aprindeau focuri, care au căpătat denumirea de Focurile Sfinţilor, prin care oamenii încercau să alunge relele şi să atragă atenţia sfinţilor, înălţând totodată şi rugăciuni către aceştia.
Fetele nemăritate îşi puneau crenguţe cu flori în păr şi se credea că astfel părul le va creşte mare şi frumos şi vor rămâne mereu tinere la chip.
În unele comunităţi musulmane din Dobrogea, ziua aceasta este numită şi „navrez”, iar oamenii o sărbătoresc, marcând astfel micşorarea nopţii şi întoarcerea luminii.
Obiceiuri şi tradiţii legate de echinocţiul de primăvară sunt prezente şi în alte ţări, deşi, ca în cazul nostru, unele dintre ele sunt arhaice şi s-au păstrat doar în interiorul unor mici comunităţi.
Astfel, în rândul popoarelor germanice, această zi îi era dedicată zeiţei Ostara, zeiţa saxonă a fertilitității. În ziua Echinocţiului, vrăjitoarele obişnuiau să se întâlnească în păduri şi să danseze dezbrăcate sub lumina lunii. Se credea că astfel o invocă pe zeiţă, iar aceasta le va da puterea să vrăjească orice bărbat.
Lăsând partea ezoterică deoparte, Echinocţiul de primăvară este momentul în care ziua şi noaptea sunt egale şi punctul de la care durata zilei va creşte, iar cea a nopţii va scădea. Este şi momentul primăverii astronomice, care durează 92 de zile, dar şi ziua în care Soarele trece prin punctul de intersecţie al elipticii cu ecuatorul ceresc.
În anii următori, Echinocţiul de primăvară va avea loc astfel:
2021 – 20 martie (ora 11:37)
2022 – 20 martie (ora 17:33)
2023 – 21 martie (ora 23:24)
2024 – 20 martie (ora 5:06)
2025 – 20 martie (ora 11:01)