Echinocțiu de toamnă din anul 2024 reprezintă începutul toamnei astronomice și este momentul în care ziua și noaptea sunt egale în toată lumea. Iată tot ce trebuie să știi despre această zi!
Acest fenomen va avea loc pe data de 22 septembrie 2024, ora 15:43 a României și va semnala trecerea la zile mai scurte și nopți mai lungi.
Începând cu această dată, ziua se va micșora, iar noaptea se va lungi din ce în ce mai mult, până la solstițiul de iarnă din data de 21 decembrie.
La aproape o lună de la acest fenomen, în noapte de 26 spre 27 octombrie 2024, se va face trecerea la ora de iarnă, iar ceasul se va modifica cu o oră înapoi.
Tradiția populară spune că vremea din ziua echinocțiului de toamnă va determina vremea din anul următor, iar oamenii obișnuiesc să scuture nucii, merii și gutuii în această zi.
Se spune că florile ar fi „supărate” și „plâng” în această zi, iar românii trebuie să le ungă cu mir sfințit pentru a putea rămâne frumoase și sănătoase pe timpul iernii. Mai mult, gospodarii pregătesc primul must din an cu strugurii proaspăt culeși.
O altă superstiție este legată de copii. Părinții nu ar trebui să își certe copiii în acestă zi, deoarece aceștia ar putea crede că au mai puțin de cules în viață.
Spălarea pe față înainte de apusul soarelui nu este recomandată în această zi, iar pâinea este bine să fie consumată înainte să ieși din casă pentru norocul casei și al familiei.
CITEȘTE ȘI: Zodia care va fi încercată greu de destin până pe 10 septembrie 2024. Provocări mari pentru acești nativi!
Acest termen provine din cuvântul latin „aequinoctium” și este o combinație între „aequu” (egal) și „nox” (noapte).
Echinocțul este un fenomen ce are loc de două ori pe an, toamna și primăvara, atunci când durata zilei și a nopții sunt aproximativ egale în ambele emisfere ale Pământului.
2025: 22 septembrie, ora 21:19, ora României
2026: 23 septembrie, ora 03:05, ora României
2027: 23 septembrie, ora 09:02, ora României
2028: 22 septembrie, ora 14:45, ora României
NU RATA: Azi începe toamna cu adevărat! Cum ne afectează echinocţiul de toamnă