V-ați gândit vreodată cum ar fi să rămâneți toată viața copii? Să vă bucurați de lucruri simple, să vă jucați și să priviți cu aceeași inocență lumea? Ei bine, CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA vă prezintă exemplul perfect. Julia Balint din Odorheiul Secuiesc are 61 de ani și în continuare se joacă cu păpușile… de porumb mai exact. (VEZI ȘI: POVESTEA SCRIITORULUI CARE ŞI-A TRANSFORMAT CASA PĂRINTEASCĂ ÎN MUZEU)
Doamna Julia este meșter popular și, de când se știe, are această pasiune. Când era copilă, împletea păpuși, le făcea hăinuțe și mai apoi le expunea. Așa cum se pricepeau mâinile unui copil. Apoi, căsătorită fiind, soacra i-a transmis mai departe acest meșteșug, iar acum l-a dus la rangul de mod de viață.
De-a lungul timpului a împletit mii de păpuși din foi de porumb, un meșteșug care cere multă migală. (NU RATA, AICI: A AVUT O VIAŢĂ DE FILM. SECRETELE UNUIA DINTRE CEI MAI CUNOSCUŢI AVOCAŢI ROMÂNI)
„E adevărat că trebuie să ai multă, multă răbdare. Nu e deloc ușor pentru lumea din ziua de astăzi, mereu pe fugă, cu viața trăită pe repede înainte. Dacă nu ai răbdare, nu ies. Prima dată le-am făcut la orele de lucru manual la școală în clasele primare, apoi adunam mereu foi de porumb toamna și le uscam până iarna când făceam ștergar din ele. Soacra mea m-a învățat apoi tehnica șnurului. Ea și soțul meu, care știe și mă ajută mai ales cu formele și el face scheletul pe care construiesc, de exemplu, coșulețele sau alte ornamente. Îmi place mult să le confecționez pe cele pentru sărbători”, povestește Julia Balint, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.
Foile de porumb sunt mai întâi curățate, apoi puse la uscat, până capătă culoarea perfectă și se lucrează cu ele puțin umede, pentru a putea fi împletite perfect. Ore în șir dă Julia Balint formă ornamentelor și păpușilor, pe care mai apoi le expune în târgurile din țară.
Meșteșugul a dus-o peste tot în țară, dar și peste hotare. E mândră să poarte Harghita peste tot. A văzut România cu fiecare localitate în care a poposit la târguri tradiționale. (CITEȘTE ȘI: A MOŞTENIT DE LA BUNICA TAINELE GĂTITULUI… EA ESTE ”DOAMNA CU CĂMARA”!)
Păpușile sale au ajuns și peste hotare. A mers cu ele în Germania, Polonia, Ungaria, Turcia și i-a uimit pe străini cu frumusețea simplă. Spune că încearcă să ducă mai departe meșteșugul său, dar este greu.
„De câțiva ani merg într-o tabără pentru copii la Amara și acolo sunt zeci de copii care vin să învețe. Lucrez cu ei, le explic, încerc să-i atrag și să le dezvolt creativitatea. Merg și la Muzeul Satului Dimitrie Gusti unde este, la fel, o tabără de creație pentru copii «Vara pe uliță» și vin copii care vor să învețe”, spune doamna Julia, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.
Doamna Julia are doi copii, un băiat și o fată. I-a învățat pe amândoi să împletească, dar nu pot să trăiască doar din meșteșug. Amândoi au cariere frumoase. Băiatul este inginer, tot meserie meticuloasă spune ea zâmbind, iar fata este IT-istă. De sărbători însă împletesc în familie ornamentele pentru a-și aminti de copilărie. (NU RATA, AICI: A LUCRAT 10 ANI ÎN NORVEGIA, IAR AZI… CÂŞTIGĂ BANI DIN „ÎMPACHETAT” FUM!)
Cei care vin și privesc păpușile sunt încântați de simplitatea lor și de modul în care sunt puse în diferite roluri. Una este gosdpodină, cealaltă artistă, alta precupeață. Doamna Balint pune fiecare obiect pe tarabă. Coșulețele, păpușile, decorațiunile, candelele, toate sunt sub privirile trecătorilor.
„Se mai fac păpuși din astea?”, întreabă o doamnă privind uimită la ele. „Sigur că da…”, răspunde mândră Julia Balint.