E sfâşietor unde a ajuns din cauza unui credit la bancă! Şi-a găsit fiul spânzurat în baie, iar acum…
Este vorba de cazul Ioanei Cioponea, care, la 64 de ani, s-a trezit că trebuie să plătească creditul fiului ei, Emanuel. El a ales să-şi încheie socotelile cu viaţa pentru că nu mai suporta gândul că nu-şi poate plăti datoriile la bancă. „Banca e cel mai mare cămătar! Cămătarul te mai iartă, dar banca te loveşte direct unde trebuie”, spunea Ioana Cioponea, care, imediat după ce fiul ei s-a sinucis din cauza lipsei banilor, a primit o somaţie de la bancă şi a fost ameninţată cu evacuarea din casă. „Ei pe data de 29 m-au sunat, iar eu pe 30 am înmormântat băiatul. (…) Procesul meu este că banca a venit să mă dea afară din casă fără să-mi ceară permisiunea. Să-mi spună şi mie: dom’le, hai să vedem, ce ai de plătit, poţi să plăteşti, nu poţi să plăteşti. Hai să te ajutăm!” spunea cu lacrimi în ochi femeia, într-un reportaj DIGI 24. Cazul ei este prezentat acum de CANCAN.ro, site-ul numărul 1 din România.
(CITEŞTE ŞI: De ce premierul Tudose refuză contactul cu băncile. ”Terente era copil pe lângă voi!)
Femeia a povestit că fiul ei era un om liniştit şi cu mult bun-simţ, căruia toată viaţa îi plăcuse să înveţe şi absolvise Dreptul. Locuia la ea, fiindcă soţia lui înaintase divorţ. Îşi iubea mult cei doi copii, băiatul de patru ani şi fetiţa de doi ani, dar nu a putut trăi cu ideea că nu mai avea serviciu şi bani să achite creditul. „L-am găsit pe jos în baie cu laţul de gât, în casa soţiei lui. Doctorii l-au dus la spital, dar acolo a murit după câteva ore. N-a mai trăit să-şi vadă copiii mari. Mai bine muream eu în locul lui. El avea toată viaţa înainte”, spunea Ioana Cioponea.
Mama îndurerată cere suspendarea executării silite
Femeia se luptă acum în instanţă cu banca, să rămână în casă şi să obţină puţină clemenţă – măcar reeşalonarea datoriilor. A deschis două procese împotriva instituţiei bancare, unul în procedură de urgenţă, care a fost suspendat, şi al doilea, în urmă cu doar câteva zile. Mama îndurerată cere magistraţilor Judecătoriei Sectorului 2 suspendarea executării silite începute de bancă, dar procesul de abia a fost înregistrat şi nu a primit încă un termen de judecată.
„A fost unul dintre clienţii mei. Era cel mai activ din grupul (de clienţi nedreptăţiţi de bănci – n.r.) pe care îi reprezentam. Era un tip foarte implicat, atent şi raţional. Nu ştiu cum s-a ajuns aici. Cert este că gestul pe care l-a făcut nu e o soluţie, pentru că datoria rămâne, iar familia pierde un sprijin important”, spunea Gheorghe Piperea, unul dintre cei mai activi avocaţi care apără drepturile grupurilor de clienţi în procesele colective cu băncile.