E săptămâna decisivă pentru unul dintre cele mai controversate proiecte din Bucureşti! Vecina multimilionară a lui Iohannis aşteaptă OK-ul să ridice blocuri peste ”Grădinile Versailles” din zona Arcului de Triumf!
Curtea de Apel Bucureşti este aşteptată să se pronunţe, joi, definitiv, asupra unei speţe extrem de controversate. Dacă instanţa va menţine decizia dată pe fond, avocata Lucia Cherecheş va avea undă verde pentru a construi blocuri de trei etaje pe locul unde, până acum doi ani, se afla o copie a faimoaselor grădini de la Versailles, între fosta reşedinţă a ambasadorului Germaniei la Bucureşti şi Ambasada Suediei.
Lucia Cherecheş, un nume celebru pe piaţa retrocedărilor, s-a remarcat, de-a lungul timpului, ca mandatar şi cumpărător de drepturi litigioase. Averea imobiliară pe care o deţin avocata şi soţul ei, Liviu Cherecheş, avocat şi el, este fabuloasă. Ar fi vorba de clădiri superbe situate pe Bulevardul Kiseleff, Calea Victoriei, străzile Atena, Gogol şi Uruguay. Cei doi soţi deţin, de altfel, şi o proprietate impresionantă la o aruncătură de băţ de Vila Lac 3 din Primăverii, reşedinţa preşedintelui Klaus Iohannis. (VEZI ŞI: IMAGINI EXCLUSIVE. Cel mai bogat funcţionar public din România îşi foloseşte familia drept paravan pentru a-şi şterge urmele unor afaceri subterane. Secretarul de la Primăria Sectorului 3, mega-combinaţii de sute de milioane € în numele surorii!)
Buldozerele au intrat peste Grădinile Versailles
Scandalul legat de proiectul imobiliar din apropierea Arcului de Triumf a început în urmă cu mai bine de zece ani. Devenită proprietar pe clădirile de patrimoniu de pe Kiseleff 45 şi 45 A, dar şi pe un teren de aproximativ 11.000 de metri pătraţi, Lucia Cherecheş a cerut, iniţial, demolarea imobilelor, pentru a construi ansamblul rezidenţial la care visa. Au urmat mai multe procese cu Primăria Sectorului 1, iar, la un moment dat, instituţia a fost obligată de magistraţi să dea autorizaţie de demolare pentru cele două clădiri, construite în perioada interbelică.
Până la urmă, în 2012, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a reuşit să obţină anularea acestei autorizaţii. Dar lucrurile nu s-au oprit aici, deoarece avocata a obţinut, la rândul ei, dreptul de a construi pe spaţiul dintre clădirile de patrimoniu, adică fix peste „Grădinile Versailles”. Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat pe 4 septembrie 2014, Planul Urbanistic de Detaliu care permitea construirea unor blocuri cu trei etaje pe Şoseaua Kiseleff 45.
La sfârşitul lui februarie 2015, buldozerele au intrat în forţă peste copia în miniatură a grădinilor de la Versailles, stârnind protestele asociaţilor de protejare a patrimoniului. (NU RATA, PE CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA: VIDEO EXCLUSIV. Prinţul Paul a răbufnit la Judecătorie după ce a revendicat moştenirea regală: „E o prostie…”)
“Noi am fost anunţaţi astăzi (25 februarie 2015, n.r.) de vecini că se demolează. Primăria Capitalei a dat autorizaţia de demolare pe 27 iulie 2014 şi a fost emisă şi autorizaţia de construire pentru ansamblul rezidenţial pe 30 septembrie 2014. După părerea mea, această autorizaţie a fost emisă ilegal deoarece nu are aviz de la Ministerul Culturii, ci doar de la Direcţia de Cultură Bucureşti. Vă reamintesc că instanţa a anulat o autorizaţie de construire pe acest teren fix din acelaşi motiv. În plus, nu există avizul obligatoriu de la Primăria Sectorului 1. De asemenea, această autorizaţie se bazează pe un Plan Urbanistic de Detaliu care schimbă destinaţia unui spaţiu verde, ceea ce este interzis de lege”, declara, la vremea respectivă, Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul pentru România Curată.
“Este o greşeală a Primăriei Capitalei şi a Agenţiei Regionale de Protecţia Mediului că au aprobat această investiţie în condiţiile în care Salvaţi Bucureştiul a anulat înainte autorizaţiile de construire date pe acest teren. Este o pierdere foarte mare pentru Bucureşti. Este o încălcare a legii mediului şi a monumentelor. Autorităţile trebuie să răspundă penal pentru pierderile pe care le aduc oraşului”, spunea atunci şi Dan Trifu, vicepreşedintele fundaţiei Ecocivica.
Război de uzură în instanţă
Războiul în instanţă a continuat. La sfârşitul lui martie 2015, Tribunalul Bucureşti a suspendat Planul Urbanistic de Detaliu care permitea ridicarea unui ansamblu de blocuri pe Şoseaua Kiseleff 45-45A. Acţiunea de suspendare a fost iniţiată de Primăria Sectorului 1.
Ostilităţile au continuat, iar, în noiembrie 2015, au început să fie tăiaţi copacii de pe Kiseleff 45, în vederea începerii construcţiei, în ciuda protestelor organizaţiilor civice.
Saga a continuat, iar, în martie 2017, avocata Lucia Cherecheş a obţinut o nouă victorie în războiul cu Primăria Capitalei, cererea de anulare a Hotărârii nr. 243/2014, privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu fiind respinsă, ca neîntemeiată. Mai mult, primăria a fost obligată să îi plătească Luciei Cherecheş 3.000 de lei, cheltuieli de judecată. (CITEŞTE AICI: Mega-exclusivitate internaţională! Informaţii cutremurătoare despre arestarea lui Beny Steinmetz! Cât de implicat este Remus Truică în coşmarul care i se întâmplă miliardarului israelian)
Incendiu suspect la imobilul de patrimoniu
De amintit că, în iunie 2012, una dintre casele de patrimoniu deţinute pe Kiseleff de Lucia Cherecheş a fost incendiată, poliţia deschizând un dosar pentru distrugere. Principalul suspect a fost considerat chiar fiul soţilor Cherecheş. Incendiul, care a cuprins o parte din acoperiş, a ridicat de la început semne de întrebare, tocmai pentru că proprietarii ceruseră în repetate rânduri Primăriei emiterea autorizaţiilor de demolare pentru imobil.
Rămâne de văzut, peste câteva zile, dacă magistraţii Curţii de Apel Bucureşti vor păstra decizia dată pe fond în acest dosar extrem de disputat şi dacă Lucia Cherecheş va ridica, în final, blocuri peste ce a mai rămas din „Grădinile Versailles”. (VEZI ŞI: Antrenorul şi milionarul de la ANRP s-au întovărăşit frumos! IMAGINI FABULOASE. Olăroiu şi Stelu pregătesc cea mai mare lovitură imobiliară la ”Les Palmiers”, pe plaja din St. Tropez!)