Andreea Liptak (36 de ani) a oferit un interviu spumos pentru CANCAN.ro despre cum s-a schimbat viata ei de cand a parasit Pro TV-ul, dar si cat de fericita este in prezent.
Andreea Liptak a lucrat in PRO TV inca din 1998, iar primii doi ani si jumatate a fost angajata la statia PROTV din Arad, care a fost si primul ei loc de munca. Mai tarziu a venit la Bucuresti, unde si-a cunoscut si actualul sot impreuna cu care are o afacere profitabila.
1.Cum s-a schimbat viata ta, de cand ai parasit Stirile Pro TV?
Decizia mea de a face o schimbare a avut efectul unui salt cuantic. Am creat o conjunctura noua care a fost ca o remisie spontana a vechilor mele moduri de a vedea, de a rationa si de a crede. Practic, in ultimii 3 ani, am parcurs un proces de rescriere a definitiilor mele de viata. Viata mea acum este intr-un echilibru perfect, are claritate, iar eu – un simt perfect a ceea ce inseamna sa existi fara constrangeri si fara rigorile unei rutine zilnice impuse.
Categoric aceasta transformare interioara, din radacini, a insemnat o iesire din zona de confort. Si cred ca am facut-o mai mult intuitiv, decat constienta fiind de ea. S-a intimplat pentru ca undeva, in interiorul meu, am stiut dintotdeauna ca ceea ce numim cu totii “destin” depinde in totalitate de nivelul nostru de constienta, de fapt. Cu alte cuvinte, viata mea s-a schimbat odata cu mine. In bine si total.
2.Te mai recunoaste lumea pe strada?
Da. Inca ma mai recunosc oamenii.
3.Ai fost intrebata vreodata de oamenii de pe strada de ce ai plecat de la stiri?
Mai rar. Mai des ma intreaba cand ma intorc. Ma dojenesc spunandu-mi ca i-am parasit pe ei, cand am parasit televiziunea.
4.Stiu ca ai o afacere cu o linie de cosmetice. Cat de bine te-ai obisnuit cu noul job ?
Nu este o afacere cu cosmetice. Reprezentam cea mai mare baza de date genetice in anti-aging din lume si cel mai mare board stiintific reunit vreodata intr-un proiect privat. Ar fi neverosimil ca peste 75 de oameni de stiinta si Dr. Ph.D., corifei ai ramurilor lor de cercetare, si mai mult de 30 de centre de cercetare si universitati de medicina din intreaga lume, implicate in acest proiect, sa se ocupe cu cosmetice. Noi aducem in lume un nou concept: longevitate. Pentru oamenii care doresc sa traiasca mult si sanatos si doresc sa recupereze sau sa-si pastreze starea de tinerete, personalizam terapii nutritionale si genetice.
Clientii nostri nu arata mai tineri pentru ca isi dau pe fata cu o crema mai buna. Astfel de idei au succes doar printre oamenii care isi mai fac cumparaturile crezand intr-o reclama la televizor. Noi facem cu un om o schimbare profunda de obisnuite, pe toate planurile existentei sale. Iar in spate stau peste 35 de ani de cercetari genetice si peste o jumatate de miliard de date si concluzii extrase din mostre de ADN.
5.In ultima perioada nu s-a mai stiut nimic despre tine, ce ai mai facut in tot acest timp?
M-am implicat in activitati care probabil pentru marea majoritate nu sunt foarte interesante sau savuroase: lucrez cu oameni care cred ca pot schimba lumea in mai bine, investesc in cursuri care ma ajuta sa ma dezvolt si sa invat lucruri noi, calatoresc..In general, petrec enorm de mult timp cu oameni care-mi plac, care contribuie la evolutia mea si carora le pot fi si eu de folos. Am astazi marea libertate de a alege cu cine imi petrec timpul.
6.Cat de profitabila este afacerea in care te-ai implicat?
Acest proiect este unul atipic. Este mai degraba o scoala de dezvoltare personala, deghizata intr-o afacere. Raspunsul e prin urmare, simplu: pe cat de mult devii, pe atat de mult te poti bucura de rezultate. Este un business cu un puternic continut de leadership.
Aici oamenii te urmeaza daca simt ca esti un model real pentru ei, nu pentru ca le-ai impus niste sarcini dintr-o pozitie manageriala. Aici nu ceri respect, il castigi, picatura cu picatura, zi de zi, prin ceea ce esti. De aceea, aceasta “afacere” iti cere, indirect, sa devii un om mai bun si cum putini sunt dispusi sa renunte la ego pentru asta, nu e pentru toata lumea.
7.Iti este dor de viata de persoana publica?
Nu. Faptul ca cineva ma recunoaste pe strada, pentru ca prezentam stiri la televizor, nu poate egala faptul ca cineva astazi isi schimba destinul datorita mie, fara ca macar sa stie cine sunt.
8.Vei mai prezenta vreodata stiri?
Nu foarte curand. Nu sunt pe acelasi nivel de rezonanta cu mesajul actual al mass-media din Romania. Am un set de valori diferit. Nu “mai bun” sau “mai rau”. Diferit. As fi ca un ghimpe in coasta pentru un producator care ar vrea sa-i prezint eu stirile. Eu si mass-media actuala ne bazam actiunile pe sisteme opuse de credinta, care daca s-ar intalni ar fi ca doua dogme care se rastesc puternic una la alta. Desigur, este mult mai usor sa te lasi amuzat de emisiunile de televiziune, decat sa participi la propria realitate. Iar eu cumva am coborat din ecran, ca sa le sting oamenilor televizorul si sa-i ajut sa priveasca mai mult in ei insisi. Poate parea povestea lupului moralist, dar cine sa o faca mai bine daca nu cumva un om care a stat si in fata si in spatele micului ecran?
9.Iti este dor de televiune?
De forta ei creatoare, da.
10.Ce parere ai despre tot ce se intampla in PROTV?
Ar fi incorect sa-mi dau cu parerea de pe margine. Cred ca orice punct de cotitura este o oportunitate pentru o versiune mai buna. O pasare Phoenix.
11.In ce relatie ai ramas cu Adrian Sarbu si ce parere ai despre situatia neplacuta in care este?
Timp de 15 ani am avut o relatie pur profesionala cu Dl. Adrian Sarbu, bazata pe respect reciproc. Iar aceasta relatie patron-angajat, s-a incheiat atunci cand eu am plecat din PRO TV. Nu ar fi nimic de adaugat. Sau poate totusi un principiu dupa care eu ma ghidez, si anume acela ca atunci cand analizez o persoana, am un singur filtru prin care trec informatia: calitatea relatiei mele personale, directe, cu acel om. Din punct de vedere profesional, am avut o relatie impecabila cu Dl. Sarbu.
12.Cum se desfasoara o zi din viata ta?
Am obiceiul sa ma trezesc dimineata devreme, imi prepar un smoothie si citesc pana se trezesc fetele. Apoi le pregatim pentru scoala si dupa ce pleaca, petrec aproximativ o ora – o ora si jumatate doar cu mine, pana cand se intoarce Razvan. Alte 2-3 ore le petrecem cu partenerii nostri de business, analizam indicatorii financiari ai afacerii in celalalte tari in care ne-am dezvoltat, vorbim pe Skype cu prietenii nostri de pe alte continente, daca ne potrivim cu fusul orar si apoi, cand copiii se intorc de la scoala, petrecem impreuna timp de calitate. Uneori mai am program seara sau in week-end, cand sunt invitata sa vorbesc in diverse evenimente de business sau de dezvoltare personala. Cam atat. Nu traiesc foarte planificat, de pilda nu am decis care va fi urmatoarea calatorie. Sunt mai degraba un om al prezentului. Am descoperit cu stupoare ca, a trai in prezent, presupune mult mai disciplina decat ai avea nevoie ca sa-ti programezi viitorul. Asa ca, a nu trai de la “un plan” la “urmatorul plan”, este un exercitiu provocator, care ma tine ocupata.
13.Care este cel mai frumos cadou pe care sotul tau ti l-a facut?
Propria sa loialitate. Si onoarea.
14.Unde planuiesti sa faci sarbatorile?
Nu stiu.
15.Care este idealul tau in viata?
S-a intamplat deja, de mai multe ori. Este tot ceea ce am creat pana acum. Tot ceea ce am realizat a fost exact pe masura putintei mele, de fiecare data. Daca in urma mea ramane o lume mai buna, acesta este un motiv bun ca sa savurez fiecare etapa a evolutiei personale.
Larisa Ciuta