E păcat mare dacă urezi „sărbători fericite” de Paşte! De ce nu e bine să faci asta
De Paște a devenit un lucru obișnuit în țara noastră ca oamenii să-și ureze „sărbători fericite”. Se pare însă că acest obicei este greșit, nefiind deloc agreat de Biserică. Un cunoscut preot român explică de ce este păcat să facem această urare cu ocazia sărbătorii pascale.
Cu ocazia Paștelui, românii își fac nenumărate urări, unele dintre acestea nefiind tocmai potrivite acestei sărbători. Se pare că celebra urare „sărbători fericite” nu este adecvată cu ocazia sărbătorilor pascale. Totul a fost explicat de un cunoscut preot român, care susține că este păcat să folosim această urare de Paște.
(CITEȘTE ȘI: Cum să slăbeşti după Paşte? Carmen Brumă explică tot ce trebuie să faci, ca să scapi de kilogramele în plus)
De ce nu este bine să urezi ”sărbători fericite” de Paște
Preasfinţitul Ambrozie, episcopul Giurgiului, a explicat de ce nu este bine să urăm „sărbători fericite” de Paște. Preotul susține că această urare este deșartă, fără a avea vreo conotație religioasă sau biblică. Totodată, Presfințitul a reamintit că în această perioadă trebuie să lăsăm la o parte ura, invidia, dușmănia și jignirile. În plus, toți trebuie să ne împăcăm între noi, iar pe cei care ne-au greșit să-i iertăm.
„Mulţi dintre dumneavoastră v‑aţi împărtăşit cu trupul şi sângele Domnului. Nu îngăduiţi să vă fie spre osândă, ci spre viaţă veşnică! Căutaţi lumina cea neapusă a Învierii şi nu strălucirea obositoare a sărbătorii lumeşti. Nu cădeţi pradă cuvintelor deşarte, căci la Paşte nu ne urăm unii celorlalţi „Sărbători fericite!”, ci mărturisim că „Hristos a înviat!.
Nu uitaţi că, ţintuit pe cruce, Hristos a iertat, nu a blestemat. Fiţi cu luare aminte la toate cele ce se petrec în jurul nostru şi nu vă amăgiţi că se poate afla ceva fără de rânduiala lui Dumnezeu”, a explicat PS Ambrozie.
Ce alte urări greșite mai facem de Paște
Profesorul universitar Adrian Papahagi atrage atenția supra altor greșeli pe care le facem cu ocazia sărbătorii pascale. El susține că trebuie evitată folosirea urării „Paște Fericit”, care este uzitată de mai toți românii.
„Nu folosiţi niciodată urarea Paşte fericit, decât dacă vă adresaţi unui viţel, care are tot dreptul să pască fericit! Nu folosiţi formule lemnoase scrise de alţii! Dacă nu aveţi inspiraţie pentru a compune un text care să nu fie nici kitsch, nici banal, nici cu greşeli de scriere, limitaţi-vă la clasicul Hristos a înviat”, a spus Adrian Papahagi.
(VEZI ȘI: Zodia care își schimbă viața după Paște! Acest nativ va da lovitura)