La mai bine de o lună după inundațiile din județul Galați, unii dintre oamenii care au primit ajutoare de la stat au folosit banii în cu totul alte scopuri decât cele pentru care i-au primit. Conform unor localnici, unii dintre ei i-au risipit. Acum, cei care au beneficiat de ajutoare trebuie să demonstreze faptul că au folosit banii pe materiale de construcții, electrocasnice sau mobilier.
Oamenii gospodari s-au apucat imediat de treabă, iar casele lor încep să arate din ce în ce mai bine, după potopul care a distrus tot ce i-a ieșit în cale. Chiar dacă unii consideră că au primit puțini bani, alții se bucură de ajutorul primit și îl consideră benefic. Mai mult, înainte de inundații, unele dintre casele distruse de potop erau estimate ca având o valoare mai mică decât ajutorul de 25.000 de lei.
Majoritatea oamenilor au început să își renoveze casele sau să își construiască altele. Produse electrocasnice, mobilier și materialele de construcții s-au enumerat printre achizițiile lor.
„Am luat gresie, am luat o mașină de spălat.”
„Am cumpărat tot ce este pentru casă.”
„Am cumpărat să îmi fac casă.”, au spus niște localnici pentru ProTv.
Însă, nu se poate spune asta despre toți, astfel că unii localnici au mărturisit că sunt oameni care au risipit banii fără rost.
CITEȘTE ȘI: Ce ravagii a făcut ciclonul Ashley în România, duminică noapte. Județele cu risc crescut de inundații
„Noi i-am primit și alții i-au băut la crâșmă”, a spus un localnic.
„Stau pe la baruri, fumează, bea.”, a spus alt localnic.
Mai mut, banii primiți ca ajutoare reprezintă aceeași sumă sau chiar mai mult decât valoarea inițială a unora dintre locuințe.
„Pentru casele vechi, valoarea impozabilă variază între 15.000-25.000 de lei, iar pentru casele noi, valoarea impozabilă este cuprinsă între 150.000-250.000 de lei”, a spus administratorul public al comunei Pechea, județul Galați- Alina Dumitrache.
Aproape 7000 de case din 30 de localități au fost afectate de inundațiile din luna septembrie. De asemenea, guvernul a alocat bani și pentru refacerea drumurilor din zonă.