La sfârșitul anului trecut, Garda de Coastă Tulcea a scos la concurs șapte posturi vacante de ofițer de poliție, în condițiile legii și conform schemei de organizare a structurilor operative. La concurs au putut participa agenți de poliție care au îndeplinit criteriile prevăzute de organizatorii respectivului concurs, iar posturile vacantate au apărut după valul de pensionări din Ministerul Afacerilor Interne. Surse MAI au dezvăluit pentru CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, informații care sunt de natură s-i pună serios pe gânduri pe toți cei care înțeleg cu adevărat cât este de importantă o astfel de structură la granița fluvială a României și nu numai. (CITEȘTE ȘI: POLIŢISTUL PEDOFIL EUGEN STAN, PUS SUB OBSERVAŢIE, PENTRU A NU RECURGE LA VREUN GEST EXTREM!)
”La examenul lăudat să nu te duci cu sacul”, am putea parafraza, ci… cu mintea limpede. Criza cumplită de personal prin care a trecut și trece Ministerul Afacerilor Interne din România nu a ocolit nici Garda de Coastă Tulcea, astfel că onor conducerea instituției a decis să scoată la concurs șapte posturi de ofițer de poliție. Bineînțeles că agenții care doreau să facă un pas înainte – în viață și în carieră – nu au au rămas în expectativă, ci și-au depus dosarele cât mai repede posibil, imaginându-se deja ofițeri pregătiți să prindă infractori periculoși și să facă ordine, 24 de ore din 24, la granița fluvială a României.
Zis și făcut. Un număr de 360 de agenți s-au prezentat la concurs, iar toți aveau studii superioare, condiție obligatorie pentru ca dosarul de concurs să fie acceptat. Numai că – după ce foarte mulți polițiști au devenit criminali cu acte în regulă sau pedofili, în pofida testărilor psihologice pe care le dădeau an de an – ”bateriile de teste” au fost modificate. Nu radical, s-a umblat doar pe ici, pe colo, și anume în părțile… logice.
Au fost propuse mult mai multe exerciții la capitolul ”logică”, iar candidații la cele șapte funcții de ofițer ar fi trebuit să nu întâmpine, totuși, greutăți incomensurabile. Însă teoria este una, practica dovedindu-se cu totul altceva. (CITEȘTE ȘI: ULUITOR! POLIŢISTUL PEDOFIL A FOST DECORAT ÎN 2012 CU ORDINUL ”BĂRBĂŢIE ŞI CREDINŢĂ”)
”Dacă doriți să intrați într-o încăpere, pe partea dreaptă a ușii, atunci pe care parte se află clanța respectivei uși?”
Aceasta este doar una dintre întrebările de logică la care au răspuns – așa cum s-au priceput – cei 360 de agenți care doreau să devină ofițeri ai Gărzii de Coastă Tulcea. Cu atât mai mult cu cât concurența era uriașă – 360 de doritori, șapte posturi scoase la concurs – și mai ales pentru că o astfel de funcție implică o gândire… logică, atenție distributivă, calm și răbdare, fără a mai vorbi despre celelalte calități pe care ar trebui să le posede orice polițist.
Rezultatele au fost dezastruoase. Doi din trei candidați au picat exaamenul și nu au mai ajuns la probele scrise, pentru că exercițiile de logică le-au stat în gât, precum oasele de pește. (CITEȘTE ȘI: EL ESTE POLIȚISTUL DIN PITEȘTI CARE ȘI-AR FI ÎMPUȘCAT COPILUL DE 3 ANI, IAR APOI S-AR FI SINUCIS)
Tragem încă un semnal de alarmă, fiindcă nu poți să nu te întrebi ce caută în astfel de structuri militarizate oameni care nu pot să dea răspuns valabil unor întrebări – orice s-ar spune – destul de… lejere. Nu trebuie să fii Einstein ca să descoperi pe ce parte a unei uși se află clanța. Însă, surpriză de proporții! Doar 110 candidați au reușit să treacă această testare psihologică, iar concluzia ar trebui să inducă insomnii permanente atât conducerii Gărzii de Coastă Tulcea, cât și mai-marilor din Ministerul Afacerilor Interne.
Acum câteva luni de zile a izbucnit un scandal uriaș în legătură cu testele psihologice pe care le dau polițiștii, acestea fiind vechi de peste 40 de ani, iar răspunsurile putând fi găsite pe Google.
„Ai minţit vreodată?/ Prefer să fiu „lup” şi să-i mănânc pe alţii, decât să fiu „miel” mâncat de ceilalţi / Pentru a-mi realiza scopurile, adesea mă prefac, joc teatru”/ „Distanţa în kilometri dintre două localităţi este mai mare dacă este parcursă pe jos decât cu maşina?”
Acestea erau, la data respectivă, câteva dintre „problemele” la care poliţiştii ar fi trebuit să dea un răspuns în cadrul testelor de personalitate periodice. Mai mult, acestea nu aveau nici licență, iar curioșii puteau descoperi rezolvările printr-o simplă accesare a unui motor de căutare.
Un astfel de test durează aproximativ două ore, iar întrebările sunt astfel construite încât repetă aceleaşi idei, formulate diferit, la un interval anume, în încercarea de a elimina tentativele de influenţare a rezultatului.
Poliția de Frontieră Română face parte din Ministerul Afacerilor Interne și este instituția specializată a statului care exercită atribuțiile ce îi revin cu privire la supravegherea și controlul trecerii frontierei de stat, prevenirea și combaterea migrației ilegale și a faptelor specifice criminalitatii transfrontaliere ăavârșite în zona de competența.
Poliția de Frontieră Română are atribuții și în ceea ce privește respectarea regimului juridic al frontierei de stat, pașapoartelor și străinilor, asigurarea intereselor statului român pe Dunărea interioară, inclusiv brațul Măcin și canalul Sulina, situate în afara zonei de frontieră, în zona contiguă și în zona economică exclusivă, respectarea ordinii și liniștii publice în zona de competență. (CITEȘTE ȘI: UN POLIŢIST LA CRIMĂ ORGANIZATĂ DIN PITEȘTI ȘI-A ÎMPUȘCAT COPILUL, APOI S-A SINUCIS)
Garda de Coastă este structura regională, subordonată Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, cu competență în zona de 30 kilometri de la frontiera de stat a României spre interior, pe raza județelor Constanța și Tulcea, la Marea Neagră și în zona de 10 kilometri de o parte și de alta a malului Dunării pe raza județelor Ialomița și Tulcea, având misiunea de a asigura: