E imposibil să mai copiezi la BAC și la Evaluarea Națională! Ordinul a venit de la Guvern, ce se întâmplă acum în sălile de examen
În perioada 19-22 iunie, are loc Evaluarea Națională 2023, iar în intervalul 26-28 iunie au loc probele scrise ale examenului de Bacalaureat pentru elevii de clasa a XII-a, a XIII-a și pentru cei care nu au reușit să obțină un rezultat favorabil în anii anteriori. Spre deosebire de anii trecuți, absolvenții de gimnaziu sau liceu nu mai au nicio șansă la vreo sursă de „inspirație”, dar fiind ordinul de guvern prin care se impun camere de supraveghere.
Încă de pe data de 15 martie 2023, a fost publicată procedura operațională privind activitatea de supraveghere audio-video în unitățile de învățământ din sistemul național de învățământ, pentru examenele naționale susținute de către absolvenții claselor a VII-a și a XII-a, respectiv a XIII-a în anul școlar 2022-2023. În cadrul actului normativ adoptat prin ordin de Guvern și semnat de către ministrul Educației, Ligia Deca, se stipulează clar faptul că în sălile în care vor fi susținute examene, trebuie să fie montate camere de supraveghere audio-video:
Art. 8 – „(1) Camerele sistemului de supraveghere audio-video vor fi instalate în fiecare sală supravegheată audio-video, astfel încât să asigure vizibilitatea tuturor persoanelor din interiorul acesteia şi să nu poată fi obturată printr-o anumită poziționare a unor persoane sau obiecte.
(2) În sălile supravegheate audio-video, în care se desfășoară probe de examen, camerele sistemului de supraveghere audio-video vor fi instalate astfel încât acestea să surprindă, cel puţin frontal, toți candidații în timpul susținerii probei, precum şi toate acţiunile şi dialogurile persoanelor aflate în sală”.
Camere de supraveghere în sălile în care elevii susțin examenele
În aceeași procedură operațională, la articolul 8, alineatul 6, sunt menționate criteriile de calitate ale înregistrărilor. Din cele menționate, nu pare să fie loc de eroare:
Art. 8 – „(6) Parametrii de calitate ai înregistrărilor realizate de sistemul de supraveghere audio-video vor fi setaţi astfel încât, la redarea înregistrărilor, persoanele din sala supravegheată audio-video să poată fi identificate vizual, iar calitatea sunetului înregistrat să fie de acurateţe înaltă”
În continuare, articolul 9, alineatul 1 prevede faptul că dispozitivele de înregistrare audio și video vor fi pornite chiar cu 15 minute înainte ca elevii să primească subiectele. Astfel, este imposibil de făcut orice fel de „manevră”.
„Sistemul de supraveghere audio-video se porneşte, în fiecare zi în care au loc activităţi specifice examenelor naționale, în sălile supravegheate audio-video, cu 30 de minute înaintea începerii activităților specifice fiecărei probei de examen, respectiv cu 15 minute înainte de începerea activităţilor de descărcare şi multiplicare a subiectelor, a activităților de preluare, depozitare şi predare a bagajelor sau a activităților de preluare, evaluare și depozitare a lucrărilor scrise sau de soluționare a contestațiilor, de către persoana responsabilă cu derularea și monitorizarea procesului de supraveghere audio-video”. Extras din procedura operațională publicată în anul 2023.
(CITEȘTE ȘI: Topul celor mai bune licee din București. Unde se înghesuie părinții să-și înscrie copiii după Evaluarea Națională)
Reguli stricte pentru Evaluarea Națională și BAC
Iată regulile transmise de către Ministerul Educației către elevi și liceeni:
- se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea. Candidaţii au obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop. Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor menţionate nu sunt primiţi în examen.
- se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
- se interzice candidaţilor să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la reţele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alţi candidaţi/asistenţi din centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.
- se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
(CITEȘTE ȘI: Evaluare Națională 2023. Ce subiecte au avut de rezolvat elevii clasei a VIII-a la proba de limba română)