Zilele toride de vară ne fac pe toți să ne găsim liniștea în buturile răcoritoare. Acestea mai ia din chinul caniculei, însă stomatologii trag un semnal de alarmă. Una dintre cele mai populare băuturi reprezintă un risc mare pentru dantură. Despre ce este vorba?
Este vară, iar temperaturile crescute ne dau mari bătăi de cap. Zilele sunt caniculare, iar ce te poate răcori mai bine decât un pahar cu limonadă rece. Aceasta este una dintre băuturile verii, iar cei care o consumă zilnic sunt mulți, mai ales pentru că este o alternativă mai sănătoasă a sucurilor acidulate. Însă, consumul de limonadă aduce unele riscuri, mai ales când vine vorba de dantură.
(CITEȘTE ȘI: AFACEREA A DOI ROMÂNI ESTE UN DELICIU PENTRU DIABETICI. CÂT COSTĂ PRALINA CARE SCADE GLICEMIA)
Limonada este o butură răcoritoare iubită de mulți. Aceasta se prepară cât se poate de simplu, are ingrediente sănătoase și este una dintre cele mai consumate băuturi din timpul verii. Însă, stomatologii trag un semnal de alarmă și spun că pentru sănătatea danturii noastre butura nu trebuie consumată în exces.
Deși limonada pare o băutură sănătoasă, se pare că nu este atât de inofensivă pentru dinți, asta din cauza nivelului ridicat de aciditate pe care îl are și care atacă smalțul dinților. Acest strat protector este subțiat de consumul excesiv de limonadă, fapt ce sensibilizează dinții și determină apariția mai rapidă și ușoară a cariilor.
„Această aciditate poate eroda smalțul dinților, care este stratul exterior dur și protector. Oamenii se confruntă adesea cu o sensibilitate crescută la alimentele și băuturile calde și reci atunci când smalțul lor este distrus. Cu mai puțină protecție, dinții sunt mai predispuși la carii.
Frecvența și durata expunerii sunt factori cheie în ceea ce privește deteriorarea smalțului. Să bei apă cu lămâie pe tot parcursul zilei sau să o lași să zăbovească în gură poate amplifica daunele”, a explicat dr. Andrej Bozic, potrivit adevarul.ro
De asemenea, este esențial ca după ce bem un pahar de limonadă să nu ne spălăm pe dinți imediat. Aceștia sunt sensibil, iar periajul ar face mai mult rău decât bine.
„Evitați periajul imediat după ce ați băut apă cu lămâie. Așteptați cel puțin 30 de minute pentru ca smalțul să se refacă. Luați în considerare alternative mai puțin acide, cum ar fi castravetele sau apa cu infuzie de mentă, care sunt răcoritoare și mai blânde pentru dinți”, mai spune doctorul.
(VEZI ȘI: ALIMENTUL SURPRINZĂTOR CARE SCADE COLESTEROLUL. MULŢI S-AR GÂNDI CĂ ÎNGRAŞĂ)