E atat de usor sa reusesti daca urmezi aceste sfaturi. 6 pasi ca sa-ti schimbi viata in 2016!
Acum este momentul cand oamenii isi fac angajamente fata de ei insisi si-si promit solemn ca se vor tine de ele: mai mult sport, mai putina mancare nesanatoasa, dieta, mai putin alcool, renuntarea la fumat, mai multa atentie pentru cei din jur. Insa, in cele mai multe cazuri, dupa cateva saptamani sau doar cateva zile, ajungem tot la vechile obiceiuri.
Oare de ce este atat de greu sa te tii de hotararile luate la inceput de an? Dr. John Norcross, profesor de psihologie la Universitatea Scranton, afirma ca principalul motiv este acela ca oamenii nu reusesc sa ia decizii realiste. Majoritatea oamenilor nu sunt pregatiti pentru schimbari, spune psihologul, potrivit Daily Mail. Majoritatea confunda o rezolutie de an nou cu o dorinta, adauga acesta. Dar expertii spun ca exista sanse sa-ti duci la indeplinire deciziile luate „la cumpana dintre ani”.
Dr. Norcross a coordonat un studiu despre eficienta rezolutiilor de Anul Nou si a descoperit ca 40% dintre adultii din SUA se angajeaza sa-si schimbe stilul de viata in noaptea dintre ani. Un sondaj realizat pe un esantion de 3036 de adulti din SUA arata ca 21% dintre decizii au legatura cu slabitul, 14% cu finantele si exercitiul fizic, iar 10% se refera la un nou loc de munca. 7% iau decizii cu privire la a manca mai sanatos, iar 5% isi doresc sa gestioneze stresul mai bine, sa se lase de fumat sau sa imbunatateasca o relatie.
Totusi, doar jumatate dintre cei care iau decizii de acest fel reusesc sa se tina de ele si dupa sase luni. 30% esueaza in primele 14 zile. Realizatorii studiului au decoperit ca 71% dintre respondenti erau fideli scopurilor stabilite dupa doua saptamani. Dupa o luna, procentul a scazut la 61%, iar dupa sase luni la 46%. Aceste date ar putea fi insa mai mari in cazul celor vizati, pentru ca participarea la studiu le-a afectat comportamentul.
Acestea sunt cele sase sfaturi care au reiesit in urma studiului, dar si a experientei altor psihologi:
1. Intelege motivul pentru care vrei sa te schimbi.
2. Pune-ti intrebarile dificile. Intreaba-te de ce ai ajuns sa ai nevoie de schimbare, cum ai ajuns aici. Daca nu stii ce te-a facut sa ai un comportament la care vrei sa renunti, sansele de esec sunt mai mari.
3. Nu fi negativ. Porneste de la un punct de autorespect, nu de la o atitudine extrem de critica la adresa propriei persoane. De exemplu, daca vrei sa slabesti, nu te concentra pe cate kilograme in plus ai, ci pe avantajele pierderii in greutate asupra sanatatii.
4. Gaseste alternative sanatoase pentru obiceiurile la care vrei sa renuti. Pune ceva in loc.
5. Urmareste-ti progresul. tine evidenta, aranjeaza-ti mediul in asa fel incat sa te ajute sa te tii de decizii. E in regula sa te abati ocazional, atata timp cat nu deraiezi total.
6. Gaseste-ti un parter de rezolutie, care sa te ajute sa fii pozitiv si sa nu te descurajezi.
(Gabriel Niculescu)