Un nou preparat românesc a fost introdus pe lista produselor protejate din Europa. „Salinatele de Turda” sunt al 13 produs românesc recunoscut și înregistrat la nivel european. Delicatesele de la salina din Turda i-au cucerit pe mulți dintre români și nu numai.
Astăzi, 3 noiembrie, Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului „Salinate de Turda” în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată (IGP).
„În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 3 noiembrie 2023, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/2452 al Comisiei din 26 octombrie 2023 de înregistrare a unei denumiri în Registrul indicaţiilor geografice protejate (IGP), Salinate de Turda – IGP”, a anunțat vineri Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
(CITEȘTE ȘI: CINE DEȚINE FAIMOSUL BRAND DE LACTATE COVALACT. PROPRIETARII MAI AU ȘI ALTE SOCIETĂȚI IMPORTANTE DE PROFIL)
„Salinatele de Turda” sunt considerate de mulți niște delicatese, iar gustul acestora a făcut ravagii în ultimul timp printre gurmanzi. Salinatele sunt niște produse din carne de porc, preparate lângă Turda, dar printr-un proces unic. Fiecare etapă de producție este respectată cu strictețe și trecută într-un registru, în așa fel încât produsul să fie același de fiecare dată și să aibă același gust.
Înainte ca Salinatele să ajungă la clienți, carnea de porc trece printr-un proces lung de preparare. Mai exact, aceasta este sărată cu saramură naturală din zona Miceşti, dintr-un izvor cu apă sărată. Ulterior, carnea este dusă la maturat în galeriile Salinei Turda, unde este ținută la uscat în condiții controlate aproximativ 20 de zile.
Galeria în care Salinatele stau la maturat sunt unele speciale, în care nu are acces oricine şi în care s-au făcut măsurători ani la rând pentru a se demonstra că exact condiții de acolo sunt cele optime.
Cei care își doresc să testeze celebrele „Salinate de Turda” le pot găsi atât în cele cinci magazine ale producătorului, dar şi în alte supermarket-uri.
Așa cum spuneam, „Salinatele de Turda” sunt al 13 produs românesc recunoscut și înregistrat la nivel european. Iată mai jos lista completă a preparatelor românești care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată.
De asemenea, în prezent, România mai are alte două produse care se află în etapa de verificare la nivelul Comisiei Europene, respectiv pentru dobândirea protecţiei Indicaţiei Geografice Protejate – Batog deltaic de sturion şi Babic de Buzău, iar în faza de opoziţie europeană, pentru dobândirea protecţiei Specialitate Tradiţională Garantată – Sardeluţă marinată.