După 300 de ani de când a fost înghițit de ape, ruinele unui oraș au ieșit la suprafață. Turiștii au timp limitat să viziteze locul
Ruinele unei așezări vechi de peste 300 de ani au fost descoperite în Filipine. Din cauza secetei și a căldurii toride din ultima perioadă nivelul apelor au scăzut atât de mult încât barajul Pantabangan – locul unde așezarea a fost inundată intenționat în anii 1970 – a devenit una dintre cele mai mari atracții turistice din zonă.
După luni întregi în care nu a plouat deloc, Filipine se confruntă cu cele ridicate temperaturi din ultima perioadă – de până la 42 de grade Celsius. Seceta a dus la scăderea nivelului de apă din aproximativ jumătate din provinciile țării. Conform ultimelor măsurători – de la finalul lunii aprilie – nivelul apelor a scăzut cu aproape 50 de metri decât în mod normal.
Se spune că orașul ar fi avut aproape 300 de ani când a fost scufundat în anii 1970 pentru a se construi barajul. Când nivelul apei a început să scadă la începutul lunii aprilie, părți din vechea biserică a orașului au devenit vizibile.
Ruinele unui oraș vechi de 300 de ani au devenit o atracție turistică a provinciei Nueva Ecija din Filipine
Barajul Pantabangan a secat atât de mult încât o așezare de peste 300 de ani a reapărut. Vechile așezări – biserică, pietre funerare chiar și un indicator al primăriei municipale – și-au făcut apariția în mijlocul barajului din Provincia Nueva Ecija. Marlon Paladin, inginer supraveghetor al Administrației Naționale de Irigații, declară pentru CNN că – de la crearea barajului – este a șasea oară când ruinele așezării au ieșit la suprafață, fiind și cea mai mare perioadă de timp în care au putut fi vizibile. Pentru a ajunge la ruine, turiștii fac două plimbări cu barca de la barajul Pantabangan și au la dispoziție 40 de minute de timp pentru a petrece acolo.
Nely Villena, care locuiește în municipalitatea Pantabangan, vizitează în mod regulat o platformă de observare cu vedere la baraj pentru a vedea ruinele: „Priveliștea este mai bună atunci când nivelul apei este scăzut. Dacă apa este prea mare… nu văd decât apă. Avem mare nevoie de apă. Temperatura reală a aerului în Nueva Ecija a atins în jur de 37 de grade Celsius (99 de grade Fahrenheit) în majoritatea zilelor din această săptămână, indicele de căldură situându-se deasupra nivelului „periculos” de 42C”, a declarat Villena, în vârstă de 48 de ani, pentru AFP.
Filipine, împreună cu o mare parte din Asia de Sud-Est și Asia de Sud, se confruntă cu temperaturi extreme care au dus la închiderea școlilor în mai multe țări și la avertismente urgente privind sănătatea în întreaga regiune. În aceeași zi, Myanmar a înregistrat cea mai ridicată temperatură din aprilie, de 48°C. Mai multe orașe din Myanmar s-au aflat săptămâna trecută pe o listă a celor mai calde locuri din lume.