Cu respect și decență, așa s-a desfășurat, joi, ceremonia funerară a regretatului Dumitru Fărcaș, în comuna Groși de lângă Baia Mare. Aproape o mie de oameni au venit să-și ia rămas bun de la consăteanul lor, cu toate că era plecat de mult de aici.
„A ţinut aproape familia, ne-am înţeles foarte bine, ne-a ajutat foarte mult. Venea acasă des şi a zis dintotdeauna că vrea ca sicriul lui să fie adus aici. Era legat de casa părintească, de familie, deşi era plecat de mult. Aici îi va fi locul de veci”, a spus nepotul lui, Ioan Fărcaș.
Doi taragotiști care i-au fost elevi, acompaniați de un alt instrumentist, au susținut un scurt moment liric în momentul în care sicriul maestrului a fost pus pe catafalc.
„De la el am învăţat cele mai multe lucruri, în primul rând să fii om, să ştii să-l respecţi pe cel de lângă tine şi să ştii să fii modest. Maestrul Dumitru Fărcaş era un exemplu pentru toată lumea, un exemplu de modestie, patriotism şi de mare valoare. Am pierdut, din păcate, un mare reper”, a spus Dan Gâdea, unul dintre elevii maestrului, alături de Ioan Berci și Dorel Rohian.
Cortegiul funerar a pornit de la Cluj în jurul orei 13.30, îndreptându-se către Groși, unde era așteptat de câteva sute de oameni. La Groși a avut loc o scurtă ceremonie funerară, după care Dumitru Fărcaș a fost înhumat în spatele casei părintești, așa cum a fost dorința lui.
Trei salve de foc au fost trase în momentul coborârii sicriului în groapă. De asemenea, tot atunci, fiica regetatului artist a rostit câteva cuvinte în memoria tatălui său, iar văduva lui Dumitru Fărcaș a primit drapelul din partea Armatei Române. (VEZI ȘI: FLORIN PIERSIC, DEVASTAT DUPĂ MOARTEA LUI DUMITRU FĂRCAȘ)
Printre cei care au venit să-și ia rămas bun de la artist au fost oficialități locale, dar și interpreta de muzică populară Angela Buciu, primarul Clujului, Emil Boc sau actorul Dorel Vișan.