Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat în ce situații trebuie părinții să își ducă copiii la spital în timpul stării din alertă. Cei mai mulți se tem că cei mici ar putea lua COVID-19 din unitățile medicale.
Specialistul avertizează părinții să nu se mai informeze pe internet și să ia decizii eronate pentru copii pentru că acest lucru ar putea să le fie fatal.
„Când avem o urgenţă REALĂ mergem la spital. Exact ca şi în timpul Situaţiei de Urgentă, când era prevăzută prin lege, obligativitatea spitalelor de a asigura soluţionarea tuturor urgenţelor apărute. Pandemia COVID-19 nu a abolit capacitatea altor microorganisme de a produce apendicită acută, meningită sau pneumonie…
Din păcate cunosc cazuri în care teama iraţională de infectare cu noul coronavirus a avut efecte ireparabile. Există pacienţi, cu alte boli non-COVID-19, care au decedat deoarece părinţii lor au luat decizia eronată de a aştepta acasă şi de a realiza autodiagnostic sau autotratament. Dr. Google nu a vindecat nici o urgenţă majoră, la nici un copil din lume. Dar a omorât mai mulţi copii, cu mâna şi prin decizia eronată a părinţilor lor.
Definiţia urgenţelor pediatrice se face conform reglementarilor ETAT (Emergency Triage Assessment and Treatment) de la OMS.
Încă din anul 2005 există precizări riguroase în acest sens. Acestea sunt uşor de reţinut cu ajutorul unui acronim si se refera la toate cazurile care au semne de „prioritate”.
Semnele de Prioritate sunt incluse în formula 3TPR-MOB:
Tiny baby – copil mic [orice copil sub 2 luni]
Temperatură – orice copil cu febră mare
Traumă sau orice altă urgenţă chirurgicală
Paloare severă
Poisoning – intoxicaţie/otrăvire
Pain – durere accentuată
Respiratory distress – copil cu detresă respiratorie
Restless – agitaţie marcată sau din contră letargie
Referral – transfer urgent
Malnutriţie severă
Oedema – edeme la ambele picioare
Burns – arsuri”, a spus medicul Mihai Craiu, potrivit Csid.ro.
Mihai Craiu a vorbit și despre cum ar trebui să arate viața fiecăruia dintre noi după ce restricțile se vor ridica de tot. „Din păcate arată aşa cum m-am aşteptat. Suntem, pe medie, egoişti, inconştienţi şi incapabili să respectăm regulile.
Probabil avem, ca naţiune, o sechelă a vremurilor trecute, din comunism, când ne-a fost inoculată o genă comportamentală care ar putea fi definită, în argou, ca „şmecherie”, ca abilitate de-a eluda legea, de a evita reglementările. Şi ne simţim bine aşa. Ne validează „grozăvia” la nivel de grup.
Sper numai să nu crească semnificativ numărul de cazuri grave COVID-19… Ca să învăţăm din greşelile noastre în cel mai dureros mod cu putinţă.
Negarea pandemiei şi teoriile conspiraţiei sunt la ordinea zilei în România, în multe locuri. Sper ca autorităţile să găsească acele modalităţi de implementare a unor măsuri care să fie eficace în ambele sensuri. Atât medical, cât şi economic.”